A mai napon ünnepeljük Assisi Szent Klárát, a klarissza rend megalapítóját. Egyik nem régi bejegyzésemben írtam a Napfivér, Holdnővér című filmről, ami Assisi Szent Ferenc és Assisi Szent Klára életét dolgozza fel tulajdonképpen. Arra gondoltam, hogy Assisi Szent Ferenc viszonylag jobban benne él a köztudatban (koldulórend, csuhások stb.), de Szent Kláráról elég keveset tudnak szerintem az emberek...

Assisi Szent Klára

Született: 1194, Assisi, Itália
Meghalt: 1253, Assisi, Itália

Életút: Assisi egyik leggazdagabb és előkelőbb családjában született. Nagy hatással volt rá Assisi Szent Ferenc tevékenysége. Visszautasította a családja által neki szánt férjet. Húga, Ágnes is követte a ferencesek közé. Mélyen vallásos, előírásokkal és imákkal teli életet élt. Családja nehezen békélt meg azzal, hogy nem világi életet él.

Teljesítmény: Az első nő, aki Szent Ferenc mellé szegődött. Apostoli szegénységben élte le az életét. Ő alapította meg a klarissza apácarendet, első kolostoruk a San Damiano volt. Halála után két évvel szentté avatták, amikor Klára 1253. augusztus 11-én meghalt, a pápa bíborosaival együtt eljött Perugiából a temetésére. 1255. augusztus 15-én avatták szentté. Ünnepét azonnal felvették a római naptárba, augusztus 12-re. 1969-től augusztus 11-én ünnepeljük.

Bővebben olvashatok róla: ITT!