Az örmény népirtás vagy másnéven holokauszt ma is igazán "forró" témának számít a diplomácia és a történelem világában is. A mai napig sokan gondolják úgy, főleg törökök, hogy az örmény népirtás nem történt meg, csak propaganda, de a valóság sajnos más, igen is megtörtént az örmény népirtás, amit a világ többi országa tétlenül végig nézett, bezárkozott és úgy tett, mintha meg se történt volna...talán pont ez a magatartásforma adta a holokauszt ötletét Hitlernek...Példának nézzük meg ezt a képet első körben, ami az örmény népirtásról készült, szerintem kísértetiesen hasonlít az auschwitzban vagy más náci haláltáborokban készült képekre.

Az örmény halottak száma 1914 és 1918 között

Bár nincs teljes konszenzus abban a kérdésben, hogy hány örmény vesztette életét az örmény genocídium során, abban a nyugati tudósok általában egyetértenek, hogy az 1914 és 1918 között elpusztult örmények száma meghaladja az ötszázezret. A különböző becslések háromszázezer (a hivatalos török álláspont szerint) és másfél millió (Örményország, Argentína és néhány más állam szerint) között mozognak. Az Encyclopædia Britannica hivatkozik Arnold J. Toynbee, a brit külügyminisztérium hírszerzőtisztjének a kutatására, aki úgy becsülte, hogy körülbelül hatszázezer örmény „halt meg vagy mészárolták le a kitelepítés során” csak 1915-ban és 1916-ban.

Az örmény népirtás hatása Adolf Hitlerre

Gyakran felvetődik, hogy az örmény genocídium hatással volt Adolf Hitlerre, többször beszélt ugyanis a törökök által az örmények ellen elkövetett gyilkosságokról.[75] Bizonytalan, hogy mennyit tudott Hitler az örmény népirtásról, de többször tett utalást megsemmisítésükre.[76] A legismertebb beszéd, melyben Hitler az örményeket említi, egy katonai tanácskozáson hangzott el 1939 augusztusában, a Lengyelország elleni invázió előtt:

"Kiadtam a parancsot − és bárkit, aki csak egy szóval is bírálni mer ezért, a kivégzőosztag elé állíttatok − hogy háborús céljaink nem csak bizonyos vonalak elérését, hanem az ellenség fizikai megsemmisítését is magukban foglalják. Ennek megfelelően halálfejes alakulatomat riadókészültségbe helyeztem − egyelőre csak keleten − azzal a paranccsal, hogy küldjenek halálba irgalmatlanul és könyörület nélkül minden lengyel származású és nyelvű férfit, nőt és gyereket. Csak így szerezhetjük meg azt az életteret [Lebensraum], amelyre szükségünk van. Végül is, ki beszél ma már az örmények megsemmisítéséről? "

Az 1939-es beszédnek legalább két hasonló változatát ismerjük a német Hadvezetőségi Levéltárból, de ezen kívül is számos feljegyzés maradt fenn Hitlernek az örményekkel kapcsolatos megjegyzéseiről. Például 1931-ben, két évvel azelőtt, hogy Németország vezérévé emelkedett volna, Hitler egy interjúban megjegyezte, hogy „az emberek mindenütt egy új világrendre várnak. Mi egy nagy újrabenépesítő politikát kívánunk bevezetni (…) emlékezzen csak az örmények kiirtására.” 1943-ban, az európai zsidók kiirtására való törekvése tetőpontján Hitler az alábbi szavakkal kérte a magyar zsidók deportálását Magyarország kormányzójától, Horthy Miklós tengernagytól: „Azok a nemzetek, amelyek nem rázták le a zsidókat a nyakukról, elpusztultak. Erre a legismertebb példa egy valaha oly büszke nép bukása − a perzsáké, akik ma már csak a szánalmas örmények alakjában élnek.” /forrás/

Ha a téma jobban érdekel hamarosan könyv készül a témában a Vatikán közreműkédésvel:

A Vatikán is részt vesz az I. világháborús örmény népirtásról szóló, tanúvallomásokat és más történelmi dokumentumokat ismertető könyv elkészítésében - közölte a Szentszék.

A kiadványban megjelenő iratok egy része a Vatikán titkos archívumából került elő - mondta el Sergio Pagano, az archívum vezetője kedden sajtótájékoztatón. A dokumentumokból kiderül, hogy a török katonák hogyan kegyetlenkedtek az örményekkel, többek között a terhes nőkkel is. "Hit nélkül csak a sötétséget látnám a történelem e fejezeteiben" - mondta a szentszéki archívum vezetője.

Az elmúlt években a Vatikán többször foglalkozott az Oszmán Birodalomban élő örmények 1915-ben kezdődött tömeges, úgynevezett áttelepítésével, amelynek több mint egymillió örmény esett áldozatul./forrás/