Hisztorianusz blogja

Historia est magistra vitae... "A legjava annak, amit a történelemnek köszönhetünk, az a lelkesedés, melyet ébreszt." /Goethe/

Feedek
Megosztás
Kedvenc zenéim


Bemutatkozás

Kedves ide látogató idegen/ismerős!
Először is remélem örömöd leled a blogomban, és talán remélhetem, hogy újra erre tévedsz, ha unatkozol... ;)
A blog jelmondata: Historia est magistra vitae...azaz a történelem az élet tanítómestere, de nem csak ennyi, több ennél, a történelem, ami mindannyiunkat láthatatlan szálként kapcsol össze.
Annak az embernek nem lehet jelene, jövője, akinek nincs múltja...ebben a blogban tehát a múlttal, a történelemmel foglalkozunk, hogy megismerjük a múltunkat...:)
*Ha esetleg hibát vétenék bejegyzéseimben előre is elnézést kérek, de nem vagyok történész, még bölcsész hallgató sem, csupán egy diáklány, akinek nagy-nagy szerelme a történelem... <3 :)""

Hisztorianusz

Kedvenc idézeteim

"A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében" /Eleanor Roosevelt/

"Változtatnom kell, követnem kell az álmomat, egy álmot, amely gyerekesnek tűnik, nevetségesnek, megvalósíthatatlannak, amelyre mindig is vágytam, de nem volt bátorságom megvalósítani." /Paulo Coelho/
"Barátból és könyvből keveset gyűjts, de az mind jó legyen." /közmondás/

És néhány idézet, a kedvenc "filozófusomtól" Albert Einsteintől:
"Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat."
"A valóság csupán illúzió, bár nagyon kitartó."
"A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot."
"A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."
"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."
"Isten ravasz, de sohasem rosszindulatú."

Címkefelhő

Búcsúzunk 2011-től 2/1

Ez az év is eltelt, nem is olyan rég kezdtem el ezt a töris blogot, magamnak vagy talán embernek, akik erre tévednek és érdeklődnek a történelem iránt. Igyekeztem nem a klasszikus történelem óra feelingben írni, nyilatkozni (ez hol sikerült, hol nem), de azért örülök, hogy írhatom ezt a blogot...

Ami tegnap történt az ma már történelem, az elmúlt évben sok olyan dolog történt, ami szerintem biztos helyet kap majd a jövő generáció történelem könyveiben...nézzünk párat csak címszavakban...:

A 2011-es év első fele

Január 1.
„Jó hír Európának, hogy rajtunk a sor – ezzel indította útjára a 2011-es esztendőt Orbán Viktor miniszterelnök, aki annak kapcsán volt ilyen derűlátó az Európai Tanács honlapján megjelent interjúban, hogy hazánk vehette át fél évre az EU soros elnökségét.

Január 14.
A budapesti Kossuth téren több ezres tüntetés zajlott a sajtószabadságért.

Január 16.
A Nyugati téri West Balkán nevű szórakozóhelyen három fiatal lány vesztette életét a hétvégi buli során. A több ezres tömegben pánik tört ki, a három lány valószínűleg a menekülés közben került a földre, ahol a tömeg eltaposta őket.

Február 2.
A szlovák parlament újra megszavazta az Ivan Gasparovic államfő által korábban megvétózott államnyelvtörvényt.
Február 15.

Líbiában tüntetések kezdődtek a négy évtizede hatalmon lévő Moammer el-Kadhafi távozását követelve, a hónap végén az ellenzék Bengáziban átmeneti kormányt alakított.

 

Február 28.
A 83. Oscar-gálán A király beszéde című angol filmdráma kapta a legjobb filmért járó elismerést.

Március 10.

A dalai láma bejelentette, hogy lemond az emigráns tibeti kormány vezetéséről és visszavonul a politikai élettől.

Március 11.
A Richter-skálán 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét, majd szökőár árasztotta el a térséget. Az áldozatok száma meghaladta a húszezret, s súlyos károkat szenvedett a Fukusima atomerőmű, a nukleáris balesetet utólag a legmagasabb fokozatúnak minősítették.

Március 14.
Beterjesztette az Országgyűlés elé alkotmányjavaslatát a Fidesz-KDNP.

Március 15.
Nem hivatalos becslések szerint 12–15 ezren tüntettek a nemzeti ünnepen a sajtószabadságért Budapesten. A civil rendezvényt a Facebookon szervezték.

Április 18.
A magyar Országgyűlés elfogadta az új alkotmányt, mely 2012. január 1-jén lép hatályba.

Április 29.
Vilmos brit királyi herceg és Catherine Middleton esküvője a londoni westminsteri apátságban. Az eseményt mintegy kétmilliárd ember követi világszerte.

Május 1.
Boldoggá avatják II: János Pál pápát.

Május 2.
Amerikai katonák csapást mérnek Oszama bin Laden rejtekhelyére és megölik a hírhedt terrorvezért.

Május 17.
Két magyar katona életét vesztette az afganisztáni Baglán tartományban egy közlekedési balesetben

Május 26.
A szerb biztonsági szolgálat letartóztatta Ratko Mladicsot, az egykori boszniai szerb hadsereg népirtással vádolt főparancsnokát.

Június 10.
Az Európai Bizottság jóváhagyta Horvátország uniós csatlakozását.

Június 18.
Egy amerikai dollárért 191, egy svájci frankért 227, egy euróért 272 forintot kellett fizetni.

Június 22.
Barack Obama amerikai elnök bejelentette: az év végéig 10 ezer katonát vonnak ki Afganisztánból.

Június 23. Leérettségiztem és hivatalosan is a kezembe vehettem az érettségi bizonyítványoat. :D

Június 24-én szerelmes lettem, először életben...azóta tudom, hogy van szerelem első látásra...

Június 24-25.
Hivatalos látogatást tett Magyarországon Ven Csia-pao kínai miniszterelnök, melynek során tucatnyi gazdasági megállapodást írt alá.

Június 27.
Izland hivatalosan megkezdte az EU-csatlakozási tárgyalásokat.

Június 30.
Magyarországra látogatott Hillary Clinton. Az amerikai külügyminiszter részt vett a Tom Lantos Intézet ünnepélyes parlamenti megnyitóján,  találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, Martonyi János külügyminiszterrel, valamint a civil társadalom képviselőivel.
/forrás/ A forrástól függetlenül próbáltam semleges maradni a bejegyzés során. :)

 

 


1914. december 25.- Karácsony a fronton

1914. december 25.

Karácsony a fronton

„Semmiért sem hagytam volna ki ezt az egyedülálló és furcsa karácsonyt […] Kiszúrtam magamnak egy német tisztet, azt hiszem, hadnagy lehetett, és közöltem vele, hogy meg akarom szerezni a gombjait […] Kivittem a drótvágómat, és pár gyors nyisszantással levágtam néhányat belőlük, és eltettem a táskámba. Cserében otthagytam neki kettőt az enyémek közül […] Az utolsó, amit láttam, az volt, hogy az egyik géppuskásunk, aki civilben amatőr fodrász volt, az egyik könnyen kezelhető német természetellenesen hosszú haját vágta…”(Bruce Bairnsfather angol humorista és karikaturista)

1914. december 25-én váratlanul elhallgattak a fegyverek az első világháború nyugati frontján, a lövészárkok lakói pedig karácsonyi dalok éneklésébe kezdtek, és előmásztak állásaikból, hogy a semleges zónában ajándékokat cseréljenek ellenségeikkel. Így esett az 1914. évi „karácsonyi fegyverszünet”, mely a háborúk történetében a lovagiasság és a humanitás egyik utolsó szép példája volt.

Teljes cikk ITT olvasható!

+ még egy kis érdekesség ITT is, érdemes megnézni!

Szent István megkoronázásának évfordulója

„Tudd meg, hogy a holnapi napon, a nap első órájában hozzád ismeretlen nemzet követei jönnek, akik tőled fejedelmüknek az apostoli áldás ajándékával egyetemben királyi koronát követelnek. A koronát hát, melyet csináltattál, fejedelmüknek, miként kérik, eljuttatni ne habozzál. Mert tudd meg, hogy ez néki a dicső királyi ranggal együtt élete érdemeiért jár.”

(Szent Hartvik legendájában az Úr e szavakkal utasítja Szilveszter pápát a koronaküldésre)

1000. december 25-én helyezték a Rómából hozott koronát nemzetünk első királyának, a később szentté avatott Istvánnak (ur. 1000-1038) a fejére. Ezzel a szertartással született meg a keresztény Magyar Királyság, mely Szent István államszervező és térítő munkájának köszönhetően később sikeresen vészelte át egy évezred megpróbáltatásait és kataklizmáit.

A teljes cikket ITT, a rubicon oldalán olvashatjátok.


Tanulmánykötet a numerus claususról

Tanulmánykötet jelent meg az 1920-as numerus clausus törvényről Jogfosztás - 90 éve címmel; a könyv a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban tavaly rendezett kétnapos nemzetközi konferencia anyagát tartalmazza - közölte a kiadó, a Nonprofit Társadalomkutató Egyesület.

Mint írták, a Molnár Judit által szerkesztett kiadványban jeles történészek teszik közzé tanulmányaikat. Szakály Sándor elsősorban azt elemzi, hogy miként viszonyult a magyar tisztikar a "zsidókérdéshez" 1938-tól, az úgynevezett első zsidótörvény elfogadásától kezdve.

Hajdu Tibor a numerus clausus okait és hatását elemzi. Megállapítja, hogy "a törvény jelentőségét nem lehet alábecsülni, mert olyan jogi keretet teremtett, amiről 1848 óta eladdig szó sem lehetett, vagyis előfutára volt a későbbi, náci szellemű jogalkotásnak" - fogalmaztak.

Fazekas Csaba tanulmánya összefoglalja Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök parlamenti, illetve a numerus claususszal kapcsolatos egyéb közéleti tevékenységének - ismert és kevésbé ismert - mozzanatait, valamint azoknak a korabeli sajtóban tapasztalható tükröződését.

A szakértők közül Vonyó József írása Gömbös Gyula fajvédő csoportjának a zsidókérdésben 1920 nyaráig kialakított álláspontjáról ad áttekintést, részletesen elemzi, miként következtek ebből a törvény vitájában hangoztatott nézeteik, érveik. Külön kitér a fajvédő párt programjában és propagandájában megfogalmazott törvénykritikára is.

Frank Tibor a Magyarországot ért 1918-1920-as traumával foglalkozik írásában, ami jó háttérrel szolgálhat a korszak értelmiségi exodusának megértéséhez. Kitér arra is, hogy "bár a numerus clausus törvény az egyetemre készülő zsidó fiatalok számára különösen nehéz helyzetet teremtett, az emigráció minden diplomás számára komolyan megfontolandó lehetőség volt" - tették hozzá.

Karády Viktor a tanulmányában arra a következtetésre jutott, miszerint a numerus clausust ott hajtották végre komolyabb szigorral - elsősorban a fővárosi egyetemeken és egyes szakfőiskolákon -, ahol ennek érdekében az intézmények használói és vezetői nagyobb nyomást gyakoroltak, vagy ahol ugyanők "közvetlen utcai vagy belső nyomásnak voltak kitéve".

A kötetet összesen húsz szerző jegyzi. Az 1920. évi XXV. törvénycikk "a tudományegyetemekre, a műegyetemre, a budapesti egyetemi közgazdaságtudományi karra és a jogakadémiákra való beiratkozás szabályozásáról" rendelkezett. A törvény harmadik bekezdése a végrehajtási utasítással együtt létrehozta a zsidó emberek faji kvótáját, így korlátozva a felvehető zsidó hallgatók számát. /forrás/

Tai chi chuan

Mai választott harcművészetem, amivel ismerkedünk, még ha virtuálisan is csak: a Tai Chi Chuan :)


Kína egyik legősibb harcművészeti ága a Tai Chi Chuan igen elterjedt Európában és Magyarországon egyaránt egészségügyi és stresszoldó hatása miatt. Mivel a test és a szellem edzése egy hosszú, lassú folyamat, így a tai chi chuan gyakorlását bárki nemtől és kortól függetlenül el tudja kezdeni.

A Tai Chi Chuan rendszere a chi zavartalan áramlására épül, gyakorlása jó egészséghez vezet – segíti a test helyes tartását és lazítását, a koordináció javítását, a koncentráció fenntartását, valamint szabad utat nyit az energiának, aktivizálja, folytonossá teszi keringését az egész testben. A megerősödött energiaáramlás erősíti a vérkeringést is – csökken a feszültség a belső szervekben.

A Tai Chi meditációkat, formagyakorlatokat, a belső erő használatát, a helyes légzéstechnikát és a szabadharcot foglalja magába. A meditációk közül gyakorolják mind az ülő, hagyományos meditációkat csakúgy, mint a forma végrehajtása közben végrehajtott meditációkat is. A formagyakorlatok közül említést érdemel az egyetlen, de a létező leghosszabb és legtöbb technikai elemet magában foglaló pusztakezes formagyakorlat, néhány fegyveres és páros küzdelmi forma. A belső erő használata a chi-nek, azaz az életenergia használatának képességét jelenti, helyes mélylégzéses légzéstechnika elsajátítása mellett. A szabadharcban az említett technikai elemek csak hosszú, gyakorlással eltelt idő után jelennek meg.

A Tai Chi története:

Filozófiai szempontból a Tai Chi gyökerei a taoizmusban találhatók. A történések természetes áramlásában a működtető elv, mely az egész univerzumot irányítja, a Yin és Yang, a két ellentétes erő kölcsönhatása. A Yin a passzív, a Yang az aktív erő. A Yin és Yang dinamikus feszültségében minden dolog megtalálja saját természetét.

A legenda szerint a Tai Chi Chuan létrejöttét a XIII. században, a Sung dinasztia alatt élt Zhang San-Feng-nek tulajdonítják, mert ő kapcsolta össze először a belső erőt a harci technikákkal. Az is lehet, hogy a stílus valójában a Wu Dan hegységbeli Shaolin templomban jött létre. A XVIII. Században már biztosan létezett, mikor is egy Chen Chang-Xing nevű ember tanította a Tai Chi-t rokonainak és néhány kiválasztottnak.

Zhang San-Feng után a Tai Chi Chuan technikák az átörökítődések során két nagyobb stílusra, a déli és az északi stílusra bomlottak. Később Jiang Fa volt az, aki átadta tudását a Chen családnak. A Tai Chi Chuan ezután 14 generáción át öröklődött és Régi és Új stílusra oszlott. A Régi stílust Chen Chang-Xing vitte tovább, az Újat pedig Chen You-Ben hozta létre. Chen Chang-Xing, a Régi stílus örököse igen szűk körnek, elsősorban a Chen család tagjainak adta tovább tudását. Ugyanakkor a családon kívül is, Yang Lu-Chan-nak is továbbadta tudását, akinek unokái révén, Yang Chen-Fu nevéhez köthető Tai Chi Chuan stílus ágának népszerű neve a Yang stílus, valamint ő véglegesítette a 108 lépéses formagyakorlatot.

/forrás/

A kung fu, Bruce Lee, Kungfu Panda és, ami még belefér :)

A Kung fu

Talán a leghíresebb harcműveszet, küzdősport a világon a kung fu, amit Bruce Lee filmek, a ma nagyon népszerű Kung fu Panda tett igazán népszerűvé...:)


 

Most lássuk a Kung Fu történetét:

Maga a szó – kung fu – a nyugati emberek számára a kínai eredetű harcművészetek összefoglaló elnevezése, amely magában foglalja a megszámlálhatatlan sokaságú stílust. A kínaiak számára a kung fu fogalma valamely képesség, mesterség elsajátítását, valamilyen – magas szintű – tudás megszerzését jelöli, így a harcművészetek magas fokon való végzése is a Kung Fu egy fajtája.

A kínai eredetű harci művészetek – a Kung Fu – kialakulása igen hosszú múltra tekint vissza, a sok leírásban található azonban egy közös pont: a stílusok jelentős része kialakulását a Shaolin kolostorból eredezteti. Bár tény, hogy a kolostor megalakulása előtt már léteztek harcművészeti irányzatok, a későbbiekben ez a buddhista kolostor-együttes lett a Kung Fu stílusok fejlődésének egyik központja.A kolostort i.sz. 495-ben alapították egy Batuo nevű buddhista szerzetesnek. Később i.sz. 527-ben egy másik indiai szerzetes, Bodhidharma (kínai nevén Ta Mo), a Chan Buddhizmus megalapítója érkezett a templomba. Sokan eredeztetik tőle a Kung Fu kialakulását. Valójában a Shaolin szerzetesek már az Ő érkezése előtt is gyakorolták a harci művészeteket. Egy történet szerint a kolostor hírnevét annak köszönheti, hogy a korai Tang dinasztia korában 13 szerzetes mentette meg az uralkodó életét, kivívva így a császári ház jóindulatát és Kína szerte hírnevet szerezve a Shaolin kolostornak. A legendák szerint a Shaolin kolostor 36 részre volt osztva, mindegyik rész a saját külön Kung Fu technikáira specializálódott. Manapság úgy tudják, ezek fejlődtek később a különféle Kung Fu stílusokká.

Az elmúlt évszázadokban Kínában több ezer különböző stílus jött létre. A technikák alapját többnyire az állatvilág szereplőitől ellesett mozgásformák, elvek adták. A számtalan stílus többsége „családi” stílus volt, amelyek követői egy-egy családon belülről kerültek ki, és amelyek nagy részét sohasem oktatták nyíltan. A legtöbb ilyen stílus mára követőinek kihalásával elveszett.

A jelenlegi élő Kung Fu stílusok közül az egyik legismertebb és legnépszerűbb a Seven Star Mantis Stílus. Története az 1600-as évek közepére nyúlik vissza, amikor egy Wong Long nevű szerzetes az imádkozó sáska kézmozdulatainak és a majom lábmunkájának megfigyeléséből és az általa tanult irányzatok legjobb technikáinak ötvözéséből alakította ki a stílus mozgásrendszerét.

A Seven Star Mantis Stílus jelenlegi nagymestere Lee Kam Wing 1947-ben született Hong-Kongban. A stílus elsajátítását nagybátyja bátorítására 15 évesen kezdte el. Saját iskoláját Chiu Chi Man Nagymester engedélyével 1972-ben nyitotta meg Hong-Kongban. Azóta a stílusnak a világ 15 országában, így Magyarországon is szerzett követőket.

Az Imádkozó Sáska Stílus magyarországi elindítója Tix Richárd Nagymester volt, aki Karate, Kick Box és több Kung Fu stílusban végzett tanulmányai után 1988-ban került kapcsolatba a Seven Star Mantis rendszerével, és haláláig irányította a stílus magyarországi fejlődését. Ő utána a stílus vezetését tanítványai Kovács László, Liszka László és Váradi György mesterek vették át. Jelenleg 5 városban 10 Kung Fu iskolája van a stílusnak, amelyekben csaknem 1000 tanítványt oktatnak.

/forrás/

A shinkendo

Ismerkedésem következő célpontja a shinkendo, kicsit más mint a kendo, de azért rokon :)

A Shinkendo

BIO1

Obata Kaiso

A Shinkendo története

Egészen a XIX. század közepéig Japán katonai kormányzás alatt állt. A feudális uralkodó kaszt tagjait busiknak, népszerűbb nevükön szamurájoknak nevezték. A valódi politikai hatalmat a legfőbb katonai hadúr, a shogun birtokolta, aki a névlegesen uralkodó japán császár szolgálatában állt. A szamurájok hűbérúr-hűbéres rendszerben, egyfajta lovagi kódex szerint éltek (bushido), aminek legfőbb szabálya a feljebbvaló szolgálata volt, akár az életük árán is. A középkorban, egészen a XVII. század közepéig folyamatos polgárháborúk dúltak az országban a hatalom megszerzéséért a hűbérurak (daimjok) között. Jórészt ez volt az oka annak, hogy a szamurájok folyamatosan gyakorolták magukat a különféle harci technikákban, ezek közül is leginkább a kardvívásban. Bár az egyéb kultúrákban is fontos szerepet kapott a kard mind gyakorlati, mind mentális értelemben, de talán sehol sem volt annyira kiemelt szerepe, mint Japánban. A japán vívás technikái tehát a mai napig fennmaradtak és egyre népszerűbbek világszerte.

A XIX. század elején az utolsó shogun lemondott hatalmáról a Meiji császár javára, és a szamurájok előjogai megszűntek. Japán is csatlakozott az ún. “civilizált világhoz” és a technikai fejlődés útjára lépett. A II. Világháború befejeztével az ország amerikai ellenőrzés alá került, akik egy darabig megtiltották a harci művészetek gyakorlását. Később az aikido, a judo, a karate, a iaido, a kendo, stb. engedélyezett harcművészetek lettek, sőt igen gyorsan elindultak “világhódító” útjukra.

Az eredeti kardvívás (kenjutsu) már-már teljesen feledésbe merült és gyakorlatilag három részre szakadt. A három ág különböző arányban tartalmaz elemeket az eredeti egészből, jellemzőik leegyszerűsítve a következők:

 • iaido (formagyakorlatok, a kardhúzás technikái),
 • kendo (küzdelmi gyakorlatok, versenysport),
 • battodo (a kardhúzásból történő vágás technikái).
SHINKENV

SHIN * KEN * DO

OBATA TOSHISHIRO kaiso (a shinkendo alapító mestere), aki számos harcművészeti stílusban összesen mintegy 75 dannal (mesterfokozattal) rendelkezik, az Obata család történelmi hagyományait és kiterjedt harcművészeti tapasztalatait felhasználva újraegyesítette a kardvívás technikáit, és ez a SHINKENDO. Az összetett szó magyar feloldása:

 • shin = valódi, igazi, valóságos,
 • ken = kard,
 • do = út.

Obata mester nagyon átgondolt, sallangmentes, biztonságosan gyakorolható, racionális rendszert épített a hagyományos elemekből, és célja az volt, hogy az edzéseken körülbelül úgy történjenek a dolgok, mint 300 évvel ezelőtt. Ezért a shinkendo gyakorlatai – természetesen az autentikus stílusokon kívül – állnak talán a legközelebb azokhoz a technikákhoz, amelyeket a középkor harcosai gyakoroltak Japánban.

A Shinkendo részei

A stílus öt részre osztható, a gyakorlás maga pedig ezen öt összetevő egyensúlya (Gorin Goho Gogyo).

1. Suburi – alapgyakorlatok

Három elem együttesen adja a suburi technikákat, amelyek a vívás alapjai, és amelyek pontos elsajátítása a legfontosabb feladat:

 • ashisabaki (a lábmunka, igen hasonlít az aikidoból ismert lábmunkákra),
 • taisabaki (a test munkája, a törzs, a súlypont áthelyezése),
 • kensabaki (a kard használata).

2. Go ho Battoho – az ötféle kardhúzásból történő vágáskombinációk gyakorlatai

A katanát (a japán kardot) tradicionálisan mindig az övbe tűzve viselték, a test bal oldalán, élével felfelé. Ebből a pozícióból ötféleképpen lehet akadálytalanul kardot rántani, ezek a következők (a test körül balról jobbra haladva):

 • hidari kiriage (bal harántvágás felfelé, egy kézzel),
 • hidari katate nukitsuke (bal vízszintes vágás, egy kézzel),
 • hidari nukiuchi (bal harántvágás fentről lefelé, egy kézzel),
 • migi Kesagiri (jobb harántvágás, két kézzel),
 • hiratsuki (kardhúzás után szúrás, egy kézzel).

Gorin Goho Gogyo

3. Tanren gata – formagyakorlatok

A shinkendo formagyakorlatai kétféleképpen csoportosíthatók:

 • vágásvariációs formagyakorlatok (elképzelt célpontokra végrehajtott vágáskombinációk, és amelyek természetesen működőképesek valóságos célpontok esetén is),
 • küzdelmi formagyakorlatok (elképzelt ellenféllel vagy ellenfelekkel való küzdelmet modelleznek).

4. Tachi uchi – páros küzdelmi gyakorlatok

A tanulók bokutóval edzenek, és koreografált formákon keresztül gyakorlolják a küzdelem dinamikáját. A vágások és blokkok fokozatosan fejleszthetők a valóságos erejűre és gyorsaságúra. A távolság, a technika, a ritmus, a gyorsaság és az erő arányainak megértése évek munkáját veszi igénybe.

5. Tameshigiri – valóságos célpontra végrehajtott vágásgyakorlatok

Haladó szintű tanulók valódi, éles fegyverrel (shinken) végrehajtott vágásgyakorlatai. A célpontok lehetnek előre beáztatott, felcsavart gyékénytekercsek (tatami omote makiwaran) vagy zöld bambusz (taken).

Lajos Roland – Kottek Péter
2005. szeptember
/forrás/

A kendo története

Ismerkedem mostanában a különböző küzdősportokkal, mivel valamit elszeretnék kezdni, csak még nem döntöttem, de a kendo és shinkendo nagyon szimpatikus, de a kungfu is a listámon van, úgy hogy a következő cikkek ezekről fognak szólni, kicsit töri, kicsit más...de azért Hisztorianusz :)

"Amikor fúj a szél,
a bambusz meghajlik;
amikor a szél eláll,
a bambusz nem ad ki hangot."

 

A kard készítésének mestersége és használatának módszerei - sok minden mással együtt - Kínából érkeztek Japánba. A kard kezdetben kínai mintára egyenes és kétélû volt. Ezt az egyenes kardot néhány évszázad alatt a japánok szablyaszerûvé alakították, fejlesztették tovább: a kard nem egyenes, hanem egy kicsit meggörbül, továbbá egy éle van. Ezt a kardfajtát, a nihon to-t (japán kardot) speciális módszerekkel kovácsolták szinte törhetetlenre, és csiszolták fel borotvaélésre és a VIII. századtól már ilyen formában alkalmazták.

A XV. század hosszabb polgárháborúkkal tarkított idõszakában (Onin-háborúk kora) hirtelen megnõtt az igény a képzett bushikra (harcosokra), így a kardhasználat technikáinak száma is ugrásszerûen fejlõdött. Azt ezt követõ békés Edo-korban 1604-1867 között a bushik tovább kutatták és fejlesztették ezeket a technikákat. Minden vívónak közös volt a célja: megtalálni a legjobb, legbiztonságosabb technikát, amellyel önmaga veszélyeztetése nélkül le lehet gyõzni az ellenfelet.

Az Edo-korban a képzettebb bushik a buddhista, shintoista és kunfuciánus világszemléletek elemeit felhasználva, továbbá a vívásokból szerzett tapasztalatokat figyelembe véve kialakítottak egy gondolkodásmódot arra, hogy hogyan kell a kardot a leghatékonyabban alkalmazni és hogyan kell az ellenfél legyõzésre vívás közben stratégiát építeni. Ezeket a technikákat az írott források, kenjyutsu-nak, kenpó-nak, hyóhó-nak nevezték. Ezek a voltak a kendó kialakulásának kezdetei.

Az Edo-kor közepén a bushik többnyire shinkennel (igazi kard) vagy bokutoval (igazi kardot utánzó fakard) katát (képzelt ellenfél ellen, kitalált szituációt) gyakoroltak, ez azonban igazi háborúban nem volt elég hatékony. Ugyanakkor a vívás gyakorlása ezekkel az eszközökkel balesetveszélyes is volt. A XVIII. század elején, Jiki shinkage ryu iskolából, Naganuma Shiro mester használt elõször kendó felszerelést, és a kardot helyettesítõ bambuszból készült shinait, majd Nakanishi Chuzo XVIII. század közepén a Shinai-al való vívást fejlesztette, illetve terjesztette Japánban.

 

A II. világháború után az amerikai hadsereg betiltotta a kendot, mivel a japán gondolkodásmód megtestesülését látták benne. Ezt követõen 1952-ben alakíthatták meg a Japán Kendo Szövetséget (Zen Nihon Kendo Rei Mei, ZNKR) néven.

Jelenleg a ZNKR alá az alábbi nagy Kendo Szövetségek tagolódtak be: Japán Általános- és Középiskolai Klubok Kendo Szövetsége, Japán Egyetemi Klubok Kendo Szövetsége, Japán Vállalati Klubok Szövetsége, Japán Kendo Dójók Szövetsége. Ma Japánban körülbelül 3 millió ember kendozik.
A II. világháború háború után a kendo versenysportként "fejlõdött" és Japánon kívüli országokban is egyre többen kezdték meg gyakorlását. Jelenleg Japánon kívül kb. 350 000 ember kendozik. 1970-ben megalakult az International Kendo Federation (IKF). A Nemzetközi Kendo Szövetségnek jelenleg 41 ország a tagja. Három évente világbajnokságot rendeznek.

forrás: www.kendo.hu

Mikulás, avagy Szent Miklós története

Szent Miklós története

 

Szt. Miklós (Mikulás) valóságos történelmi személyiség volt, aki Töröországban élt, és a török gyerekek Santa Claus-ként ( "Noel Baba", ami annyit jelent, hogy "Ajándék Apa") ismerték. Ám az idők során sokat változott. Sokan szerették volna kisajátítani, magukénak tudni Szent Miklós személyét.

Az olaszok még a csontjait is elraboltatták kalózokkal 1087-ben, hogy a hajózók védőszentjeként jobban vigyázzon az olasz kereskedelmi hajókra, amelyek azokban az években a viharok során szinte teljesen megsemmisült. De 1936-ban a Coca Cola  még a szellemét, a legendáját is kisajátította, és üzleti Télapót csinált belőle, aki december 24-én érkezik a gyerekekhez.

Mindeközben az igazi Szt. Miklós-i szeretet és a szent szelleme török földön, Myrában  maradt,  és állandó erőt adott az ott élő embereknek. Ezért is őrzik, őrizték hagyományát évezredeken át. Ma is oda érkezik évente, a  legendájából eredő szeretet által életre hívott Mikulás december 6-án az emberekhez, gyerekekhez. Ezen a napon, a világ minden részéből Demre (Myra) városába érkeznek a gyerekek, hogy találkozzanak a Világ Mikulással, aki az előző este, éjszaka a legendájából ismert szeretetével már minden kisgyerek ablakába, cipőjébe elhelyezte ajándékát. De vannak helyek, ahova az arra alkalmas emberek személyében valós alakban jelenik meg a gyerekeknek, és saját kezűleg adja át az ajándékokat.  Majd ahogy érkezett arra az egy napra, estére,  úgy egy évre  ismét a gyerekek élmény- és mesebirodalmába húzódik vissza, ahonnét segíti, támogatja az Ő kis barátait. Szent szelleme mindig ott van, ahol a hozzáfordulók a segítségét kérik.

Szent Miklós életével olyan mintát adott, amely alapján már az életében szentként tisztelték az emberek. Ő hiteles, valós személy volt, aki nem érdemli meg, hogy személyiségét, szellemi értékeit nem megfelelő formában képviseljék vagy jelenítsék meg. Ezért az Antalya-i székhelyű Santa Claus Béke Világtanács, (amely egyben a "Mikulás Világalapítvány", és gondozója Szent Miklós földi és szellemi örökségének) elkészítette a "Santa Claus Biblia"-t (a képen látható) támpontként a világnak.

egyeb022.jpgsanta_biblia_k.jpg

Mikulás, illetve Szent Miklós története legendaként ismert a világon, miközben a legenda valós elemeit ideológiai célokat szolgálva olyan dolgokkal egészítették ki, amelyek nem Szent Miklós valódi és hiteles személyét hivatottak bemutatni.

Ezen az oldalon kizárólag a történelmi Szent Miklóst, és valós "legendáját" mutatjuk be, amelyekről hivatalos dokumentumokkal és hiteles elbeszélésekkel rendelkezünk.

Forrás: http://www.santaclaus.hu/index.php?Itemid=38&id=19&option=com_content&task=view