Hisztorianusz blogja

Historia est magistra vitae... "A legjava annak, amit a történelemnek köszönhetünk, az a lelkesedés, melyet ébreszt." /Goethe/

Feedek
Megosztás
Kedvenc zenéim


Bemutatkozás

Kedves ide látogató idegen/ismerős!
Először is remélem örömöd leled a blogomban, és talán remélhetem, hogy újra erre tévedsz, ha unatkozol... ;)
A blog jelmondata: Historia est magistra vitae...azaz a történelem az élet tanítómestere, de nem csak ennyi, több ennél, a történelem, ami mindannyiunkat láthatatlan szálként kapcsol össze.
Annak az embernek nem lehet jelene, jövője, akinek nincs múltja...ebben a blogban tehát a múlttal, a történelemmel foglalkozunk, hogy megismerjük a múltunkat...:)
*Ha esetleg hibát vétenék bejegyzéseimben előre is elnézést kérek, de nem vagyok történész, még bölcsész hallgató sem, csupán egy diáklány, akinek nagy-nagy szerelme a történelem... <3 :)""

Hisztorianusz

Kedvenc idézeteim

"A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében" /Eleanor Roosevelt/

"Változtatnom kell, követnem kell az álmomat, egy álmot, amely gyerekesnek tűnik, nevetségesnek, megvalósíthatatlannak, amelyre mindig is vágytam, de nem volt bátorságom megvalósítani." /Paulo Coelho/
"Barátból és könyvből keveset gyűjts, de az mind jó legyen." /közmondás/

És néhány idézet, a kedvenc "filozófusomtól" Albert Einsteintől:
"Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat."
"A valóság csupán illúzió, bár nagyon kitartó."
"A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot."
"A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."
"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."
"Isten ravasz, de sohasem rosszindulatú."

Címkefelhő

Esztergomi bazilika felszentelésének évfordulója

1856. augusztus 31-én szentelték fel az esztergomi bazilikát, Magyarország legnagyobb templomát

A templom alapjait 1010-ben I. István fektette le, az egykori építmény azonban az idők során elpusztult. A mai Főszékesegyház alapkövét 1822-ben tették le. Építését Kühnel Pál tervei alapján Packh János és Hild József vezette. A felszentelési ünnepségen - I. Ferenc József jelenlétében - mutatták be Liszt Ferencnek arra az alkalomra írt Esztergomi miséjét, a mester vezényletével. A zárókő letételére 1869-ben került sor. A

főszékesegyház 107 méter hosszú, kereszthajójában 48 méter széles, központi elrendezésű, neoklasszikus épület, két 57 méter magas oldaltoronnyal és 100 méter magas főkupolával. A templom alatt nagyméretű egyiptomi stílusú kripta van, s ott vannak eltemetve a XIX. század közepétől beiktatott esztergomi érsekek. A székesegyház déli oldalán található az ún. Bakócz-kápolna. Ezt Bakócz érsek építtette 1506-11 között, reneszánsz stílusban, valószínűleg olasz művészek részvételével. A bazilika építésekor Packh János 1822-ben 1600 részre bontatta, s az újonnan épült templom részeként újra felállíttatta.

Bazilika honlapja.

Érintetlen hajóroncsot találtak Isztambulban

Török archeológusok érintetlen és ép hajóroncsra találtak a Márvány-tenger mélyén a leletmentő ásatások során.

A török régészek egy hajóroncsot találtak a Marmaray-projekt leletmentő feltárásai során Isztambul Yenikapi negyedében. A vízi jármű kereskedelmi célokat szolgálhatott és az i.sz 4-5. században süllyedhetett el egy viharban.

Az ásatások 2004-ben kezdődtek egy Márvány-tenger alatt futó alagút építésének előkészítése kapcsán. A régészek eddig kápolna maradványokat, csontvázakat, kutakat és 35 hajóroncsot találtak.

A Yenikapinál talált lelet majdnem teljes épségben maradt fenn, rakományával együtt. A hajó sajátossága, hogy építése során bronzszögeket használtak. A szállítmány lehetséges úticélját a rakomány és a leletek alapján határozzák majd meg. A roncs törzse a szállítmány kiemelését követően az Isztambuli Egyetemhez kerül majd. /forrás/

A törökök szerencsenapja: augusztus 29.

1521, 1526, 1541: az Oszmán Birodalom agilis szultánja és hadvezetése mindhárom alkalommal augusztus 29-én mért jelentős csapásokat a középkori Magyar Királyságra. De elkerülhető lett volna a vereség, és megállíthattuk volna a törököket?

A teljes cikk ITT található!

100.bejegyzés

"Ne arra gondoljunk, hogy a történelmi események különlegesek, hogy másként mentek végbe, mint a ma eseményei, hanem arra, hogy ami ma végbemegy, holnap már történelem!"

/Juha Ilkka Vakkuri/

100. bejegyzésemet ezzel az idézettel szeretném kezdeni, mert számomra a történelem állandó, egy soha be nem fejezett könyv, mindig új fejezet tevődik hozzá. Sokszor gondolok arra, hogy ami most velünk történik, azt a gyerekeim már történelemként fogják tanulni és majd meg fogják kérdezni: "Anyu, tényleg így volt? Mesélj" És anyu, azaz én majd elmesélem nekik mi is történt, és remélem nem kell majd azt mondanom, hogy a töri könyve hazudik...Van egy jó öreg mondás miszerint "A történelmet a győztesek írják.", ez általában igaz és ezért fordulhatnak elő ferdítések a történelem könyvekben, bár inkább ezt én nem ferdítésnek nevezném, csupán más szemszögnek. A mai történelem tanítás és tanulás fontos része a "forrás központúság", azaz a források megismerése után vonjuk le a konklúziót és egy jó történelem könyvben a sok jól összeválogatott forrásnak köszönhetően összetett képet tudunk alkotni egy adott eseményről. Legtöbbször azonban az a jellemző, hogy a szánkba adják mit kell tudni és itt lezárul az óra, a tananyag...szerintem sokkal több vitafórum lehetne, megvitathatnánk adott eseményekről ki mit gondol, például: 1956-os forradolom és Nagy Imre szerepe (egyik kedvenc témám), erről a témáról annyi eltérő vélemény van, annyira jó lenne ha lenne a történelem tanítás keretében idő bővebben beszélgetni egy-egy témáról...Én nem a tanárokat hibáztatom, nekik is megvan a maga tantervük és központi tanterv, óraszám, amihez mindig minden körülmények között igazodni kell...viszont úgy gondolom, hogy ha valaki szereti a történelmet és nyílván ezért választotta a töri tanári pályát, akkor tudnia kéne úgy tanítani, hogy a történelem iránti szenvedélye, szeretete átsugározzon a diákokra és ezáltal a diákok megszeressék, ne megutálják a történelmet...Nekem kijutott ilyen és olyan tanár is, az egyik tanárnál majdnem elaludtam a töri órákon, pedig imádom a történelmet - azt hiszem ezt nem kell bizonygatnom - , közben a másik tanárnál szárnyaltam, mert rajta láttam és éreztem a lelkesedést, és megszállt engem is ez az energia...ezért is csináltam emelt töri érettségit, mert az ő lelkesedése elhitette velem, hogy én is képes vagyok az emeltre és sikerült, nem mellesleg 94%-ra :)