Hisztorianusz blogja

Historia est magistra vitae... "A legjava annak, amit a történelemnek köszönhetünk, az a lelkesedés, melyet ébreszt." /Goethe/

Feedek
Megosztás
Kedvenc zenéim


Bemutatkozás

Kedves ide látogató idegen/ismerős!
Először is remélem örömöd leled a blogomban, és talán remélhetem, hogy újra erre tévedsz, ha unatkozol... ;)
A blog jelmondata: Historia est magistra vitae...azaz a történelem az élet tanítómestere, de nem csak ennyi, több ennél, a történelem, ami mindannyiunkat láthatatlan szálként kapcsol össze.
Annak az embernek nem lehet jelene, jövője, akinek nincs múltja...ebben a blogban tehát a múlttal, a történelemmel foglalkozunk, hogy megismerjük a múltunkat...:)
*Ha esetleg hibát vétenék bejegyzéseimben előre is elnézést kérek, de nem vagyok történész, még bölcsész hallgató sem, csupán egy diáklány, akinek nagy-nagy szerelme a történelem... <3 :)""

Hisztorianusz

Kedvenc idézeteim

"A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében" /Eleanor Roosevelt/

"Változtatnom kell, követnem kell az álmomat, egy álmot, amely gyerekesnek tűnik, nevetségesnek, megvalósíthatatlannak, amelyre mindig is vágytam, de nem volt bátorságom megvalósítani." /Paulo Coelho/
"Barátból és könyvből keveset gyűjts, de az mind jó legyen." /közmondás/

És néhány idézet, a kedvenc "filozófusomtól" Albert Einsteintől:
"Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat."
"A valóság csupán illúzió, bár nagyon kitartó."
"A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot."
"A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."
"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."
"Isten ravasz, de sohasem rosszindulatú."

Címkefelhő

153 éve, ezen a napon zajlott a solferinoi csata!

153 éve, ezen a napon zajlott a solferinoi csata!


Innen indult minden, ami VÖRÖSKERESZT, a Nemzetközi Vöröskereszt (angolul International Committee of the Red Cross, rövidítése-ICRC) a pártatlanság, semlegesség, emberiesség, egyetemesség, függetlenség, önkéntesség és egység elvei alapján működő nemzetközi segélyszervezet.

"Lombardia kórházaiban meg lehetett tanulni, fel lehetett mérni, milyen árat kell fizetni azért, amit az emberek büszkén Glorie-nek, dicsőségnek neveznek!"

Henry Dunant: "Solferinói emlék"

1859. Solferino. A háború áldozatainak megkülönböztetés nélküli, intézményes nemzetközi védelme a XIX. század második felében vált megvalósítható és mozgósító programmá. A történelmileg szükségszerű lépést az 1859-ben lezajlott Solferinói csata ösztönözte. Az ütközet, amely az osztrák és az egyesített francia-szárd haderők között zajlott, óriási áldozatokat követelt. Henry Dunant svájci üzletember a csatatéren látva a negyvenezer halottat és sebesültet, megrendülten kereste a segítségnyújtás lehetőségét. A szomszédos falu lakosaiból önkéntes segélycsapatokat szervezett, amelyek nemzetiségre való tekintet nélkül vettek részt az ápolásban, segítségnyújtásban. E megrendítő élmény késztette Henry Dunant-t arra, hogy javaslatot fogalmazzon meg a háborúk áldozatainak védelmére és kezdeményezze egy segélyszervezet létrehozását.

Így indult – 150 éve – egy eszme, melynek hatására megalakult a humanitárius mozgalom, a Vöröskereszt (1863.).

A nemzeti társaságok tevékenységének összehangolása érdekében szükségessé vált egy koordináló szervezet létrehozása, így – 90 évvel ezelőtt – 1919-ben megalakult a Vöröskereszt – Vörösfélhold Társaságok Ligája (ma Föderáció; IFRC).


A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága kezdeményezésére jött létre – 1949-ben – „A háború áldozatainak védelmét szolgáló genfi egyezmények és kiegészítő jegyzőkönyvek”. 

/Forrás/

Egy kis regionális politika, nem töri, de aktuális

Arra gondoltam nem írok ömlengést, felesleges, ez egy elég száraz téma. Akkor kérdezhetnétek hogy is jutott eszembe,  hát úgy, hogy a vizsgaidőszak végére maradt egy "regionális gazdaságtan" névre hallgató aranyos vizsgám...és találtam néhány okosságot, főleg ez az oldal nagyon hasznos, úgyhogy gondoltam megosztom.


A regionális politika lehetővé teszi, hogy a tagállamok által befizetett összegekből a kohéziós alapon és a strukturális alapokon keresztül támogassák a fejletlenebb, vagy társadalmi kihívásokkal, gazdasági szerkezetváltással küzdő régiókat. A regionális politika főként infrastrukturális beruházások, a kis- és középvállalkozások támogatása, valamint a mezőgazdaság modernizálása révén éri el céljait.

  Kohéziós és regionális politika 2007-2013
  Európai Szociális Alap 2007-2013
  Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) 2007-2013
  Kohéziós politika Magyarországon 2007-2013
  Új Magyarország Fejlesztési Terv - 2007-2013
  Regionális Fejlesztési Ügynökségek
  Az Európai Unió regionális politikája röviden
  Strukturális támogatások 2000-2006 (archív)
  A Nemzeti Fejlesztési Terv 2004-2006 (archív)

Regionális Operatív Program 2004-2006 (archív)


Forrás és ahova a linkek mutatnak!