Hisztorianusz blogja

Historia est magistra vitae... "A legjava annak, amit a történelemnek köszönhetünk, az a lelkesedés, melyet ébreszt." /Goethe/

Feedek
Megosztás
Kedvenc zenéim


Bemutatkozás

Kedves ide látogató idegen/ismerős!
Először is remélem örömöd leled a blogomban, és talán remélhetem, hogy újra erre tévedsz, ha unatkozol... ;)
A blog jelmondata: Historia est magistra vitae...azaz a történelem az élet tanítómestere, de nem csak ennyi, több ennél, a történelem, ami mindannyiunkat láthatatlan szálként kapcsol össze.
Annak az embernek nem lehet jelene, jövője, akinek nincs múltja...ebben a blogban tehát a múlttal, a történelemmel foglalkozunk, hogy megismerjük a múltunkat...:)
*Ha esetleg hibát vétenék bejegyzéseimben előre is elnézést kérek, de nem vagyok történész, még bölcsész hallgató sem, csupán egy diáklány, akinek nagy-nagy szerelme a történelem... <3 :)""

Hisztorianusz

Kedvenc idézeteim

"A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében" /Eleanor Roosevelt/

"Változtatnom kell, követnem kell az álmomat, egy álmot, amely gyerekesnek tűnik, nevetségesnek, megvalósíthatatlannak, amelyre mindig is vágytam, de nem volt bátorságom megvalósítani." /Paulo Coelho/
"Barátból és könyvből keveset gyűjts, de az mind jó legyen." /közmondás/

És néhány idézet, a kedvenc "filozófusomtól" Albert Einsteintől:
"Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat."
"A valóság csupán illúzió, bár nagyon kitartó."
"A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot."
"A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."
"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."
"Isten ravasz, de sohasem rosszindulatú."

Címkefelhő

Trónok harca

Kicsit mostanában talán elhanyagoltam a blogomat, de most visszatérek, és szerintem egy érdekes témával indítom a blogom új "életszakaszát", ez a téma pedig nem más mint az egyik új-új kedvenc sorozatom/könyvem a sokak által kedvelt Trónok harca (Game of Thrones). Az HBO saját gyártású sikersorozata, a Trónok harca egy olyan világban játszódik, ahol a nyár évtizedekig tart, de baljós felhők gyülekeznek, és közeledik a tél… A ravasz dél, a vad kelet, a fagyos észak és a birodalmat a sötétségtől megvédő ősi Fal határolta területen több nagyhatalmú család vív halálos macska-egér harcot a Westeros Hét Királyságának irányításáért. Árulás, ármány, cselszövés és természetfeletti erők dúlják fel a Királyságokat, a Vastrónért folytatott véres küzdelem pedig eddig nem tapasztalt, hosszan ható következményekkel jár…

Bookline ismertető az első könyvről:

A Trónok harca lebilincselő fantasy, amely klasszikus lovagkirályságot tár az olvasó elé: Westeros fölött valaha a sárkánykirályok uralkodtak, ám a Targaryen-dinasztiát 15 évvel ezelőtt elűzték, és most Robert Baratheon uralkodik hű barátai, Jon Arryn, majd Eddard Stark segítségével. A konfliktus középpontjában Deres urai, a Starkok állnak. Olyanok, mint a föld, ahol születtek: makacs, kemény jellemű család. Szemünk előtt hősök, gazemberek és egy gonosz hatalom története elevenedik meg.
Ám hamar rá kell ébrednünk, hogy ebben a világban mégsem egyszerűen jók és gonoszok kerülnek szembe egymással, hanem mesterien ábrázolt jellemek bontakoznak ki előttünk különböző vágyakkal, célokkal, félelmekkel és sebekkel.
Martin legnagyobb erőssége hogy meg tudja újítani, élettel tölti fel azt a műfajt, amit a sok populáris Tolkien-imitáció évtizedeken át klisék sorozatába fojtva ismételgetett. A jég és tűz dalának első kötete egy világteremtő fantasy eposz nagyszabású felütése. 

A megszállott Himmler és a kelták

A kelta mitológia megszállottja, Heinrich Himmler aranykincseket lopott el egy előkelő házaspár ősi sírjából Délnyugat-Németországban. A Himmler által kifosztott kelta sír közelében találtak egy i. e. 500 körül épült földalatti piramist is, amiről azt feltételezik, hogy rengeteg kincset rejthetett.

A hírhedt SS-vezető, aki rajongott a kelta mitológiáért, aranyleleteket tulajdonított el egy Délnyugat-Németországban eltemetett előkelő házaspár sírjából a badeni Bühl városában. A 180 milliárd forintra becsült zsákmány sohasem került elő.

Azonban a régészek a minap eljutottak egy másfél négyzetméternél is nagyobb vaskori sírkamrához, amely valószínűleg egy kelta vezetőhöz köthető.

Az ásatást végző vezető régész, Frieder Klein elmondta: „Rendkívül megdöbbentünk, ez igazán egyedülálló felfedezés.” Majd hozzátette: „a kelta világban nincs semmi, ami ehhez hasonló lenne.”

Martin Waldhoer geológus, akinek vezetésével hanghullámok segítségével találták meg a ritka leletet, reméli, hogy az ásatásokat még ebben az évben elkezdhetik. /forrás/

Kételkednek az új Caravaggio-képek hitelességében

A szakértők egyelőre kételkednek annak a most felfedezett mintegy száz rajznak és festménynek az eredetiségében, amelyeket a legendás barokk festőnek, Caravaggiónak (1571-1610) tulajdonít két olasz művészettörténész.


A szakemberek a milánói Sforzesco kastélyban, a Peterzano Alapítvány mintegy 1400 munkát felvonultató gyűjteményében bukkantak rá a páratlan műkincsre. Vizsgálati eredményeiket két elektronikus könyvben hozták nyilvánosságra.

1584 és 1588 között az ifjú Caravaggio Simone Peterzano milánói festő műhelyében kezdte elsajátítani a festészetet. A szakértők eddig egyetlen ifjúkori alkotásának fennmaradásáról sem tudtak. Becslések szerint a most felfedezett műalkotások értéke 700 millió euró (202 milliárd forint) körül lehet.

Más kutatók azonban egyelőre kételkednek a munkák eredetiségében. Egy, a Peterzano gyűjteményt jól ismerő szakértő szerint legjobb esetben is csak néhány munka tulajdonítható Caravaggiónak, akinek későbbi "értett" kézjegyét - köztük az árny és fényjáték kifinomult használatát - a munkák egyikén sem lehet felfedezni.

"Megvárom a vizsgálatok végső eredményeit, de az általam eddig látott rajzokat véleményem szerint nem lehet Caravaggiónak tulajdonítani" - mondta Francesca Cappelletti, aki könyvet is írt az itáliai mesterről.

Az ANSA olasz hírügynökség szerint az olasz szakértők két éven át vizsgálták a Peterzano-gyűjteményt. Számítógép segítségével tanulmányozták a műhelyből származó rajzok és a Caravaggio által több évtizeddel később készített munkák közötti hasonlóságokat. A művészettörténészek eredményei szerint a Caravaggiónak tulajdonított mintegy száz munka közül 83 rajz rendkívül hasonló részleteket tartalmaz, mint az érett mester munkái.

A korának legkiemelkedőbb itáliai festőművészeként ünnepelt Caravaggio meglehetősen viharos, kaotikus életet élt és mindössze 38 esztendős volt, amikor elhunyt. Gyakran került rács mögé és egy verekedéssé fajult vitában embert is ölt. 1610-ben rejtélyes körülmények között halt meg Róma déli részén, a tengerparton. A pápa kegyelmet adó levele két nap múlva érkezett meg. Eddig mindössze 90 fennmaradt alkotásáról tudtak a szakértők. /FORRÁS/