Hisztorianusz blogja

Historia est magistra vitae... "A legjava annak, amit a történelemnek köszönhetünk, az a lelkesedés, melyet ébreszt." /Goethe/

Feedek
Megosztás
Kedvenc zenéim


Bemutatkozás

Kedves ide látogató idegen/ismerős!
Először is remélem örömöd leled a blogomban, és talán remélhetem, hogy újra erre tévedsz, ha unatkozol... ;)
A blog jelmondata: Historia est magistra vitae...azaz a történelem az élet tanítómestere, de nem csak ennyi, több ennél, a történelem, ami mindannyiunkat láthatatlan szálként kapcsol össze.
Annak az embernek nem lehet jelene, jövője, akinek nincs múltja...ebben a blogban tehát a múlttal, a történelemmel foglalkozunk, hogy megismerjük a múltunkat...:)
*Ha esetleg hibát vétenék bejegyzéseimben előre is elnézést kérek, de nem vagyok történész, még bölcsész hallgató sem, csupán egy diáklány, akinek nagy-nagy szerelme a történelem... <3 :)""

Hisztorianusz

Kedvenc idézeteim

"A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében" /Eleanor Roosevelt/

"Változtatnom kell, követnem kell az álmomat, egy álmot, amely gyerekesnek tűnik, nevetségesnek, megvalósíthatatlannak, amelyre mindig is vágytam, de nem volt bátorságom megvalósítani." /Paulo Coelho/
"Barátból és könyvből keveset gyűjts, de az mind jó legyen." /közmondás/

És néhány idézet, a kedvenc "filozófusomtól" Albert Einsteintől:
"Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat."
"A valóság csupán illúzió, bár nagyon kitartó."
"A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot."
"A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."
"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."
"Isten ravasz, de sohasem rosszindulatú."

Címkefelhő

Az első modern népirtás

Egy korábbi bejegyzésemben (ITT) már foglalkoztam az örmény népirtással, illetve annak kétes megítélével, valamint azzal a ténnyel, hogy Hitler onnan vette az ihletet zsidó nép kiírtásához. Most pedig arról szeretnék beszámolni, hogy a világ lassan kezdi elismerni az örménynépírtás eddig sokak által tagadott tényét.

Áttörésnek nevezte a francia parlamentben hétfőn megszavazott, az örmény népirtás tagadását büntető törvénytervezetet a Múlt-kor által megkérdezett történész, aki szerint a következő lépés a még mindig nem hozzáférhető isztambuli levéltárak megnyitása lenne. Egyelőre nem valószínű, hogy a két fél, Örményország és Törökország álláspontja közeledne egymáshoz.

Francia igen

A francia parlament a szenátusi végszavazással hétfőn este elfogadta az örmény népirtás tagadásának tiltásáról szóló törvénytervezetet, ami jelentős diplomáciai válságot robbantott ki Párizs és Ankara között. A nemzetgyűlés által egy hónappal ezelőtt megszavazott javaslatot a felsőház 127 igen szavazattal, 86 ellenében hagyta jóvá. Miután a szenátus nem változtatott a szövegen, a törvény megsértőire egy évi elzárás és 45 ezer eurós pénzbüntetés lesz kiszabható.

Jelenleg 21 ország van a világon (az Egyesült Államok 43 állama járt el hasonlóképp), amely népirtásnak tartja az Oszmán Birodalom területén 1915 és 1923 között, az örmény kisebbség sérelmére elkövetett tömeges jogsértéseket. Törökország érthető módon nem tagja ezen országoknak, Ankara az 1915-ös gyilkosságokat kizárólag a háború következményeinek számlájára írja, s a háborús káosszal magyarázza. Az ENSZ emberi jogok bizottsága 1985-ben, az Európai Parlament 1987-ben ismerte el az örmények terhére elkövetett népirtást.

/forrás/

Az örmény népirtás és Hitler

Az örmény népirtás vagy másnéven holokauszt ma is igazán "forró" témának számít a diplomácia és a történelem világában is. A mai napig sokan gondolják úgy, főleg törökök, hogy az örmény népirtás nem történt meg, csak propaganda, de a valóság sajnos más, igen is megtörtént az örmény népirtás, amit a világ többi országa tétlenül végig nézett, bezárkozott és úgy tett, mintha meg se történt volna...talán pont ez a magatartásforma adta a holokauszt ötletét Hitlernek...Példának nézzük meg ezt a képet első körben, ami az örmény népirtásról készült, szerintem kísértetiesen hasonlít az auschwitzban vagy más náci haláltáborokban készült képekre.

Az örmény halottak száma 1914 és 1918 között

Bár nincs teljes konszenzus abban a kérdésben, hogy hány örmény vesztette életét az örmény genocídium során, abban a nyugati tudósok általában egyetértenek, hogy az 1914 és 1918 között elpusztult örmények száma meghaladja az ötszázezret. A különböző becslések háromszázezer (a hivatalos török álláspont szerint) és másfél millió (Örményország, Argentína és néhány más állam szerint) között mozognak. Az Encyclopædia Britannica hivatkozik Arnold J. Toynbee, a brit külügyminisztérium hírszerzőtisztjének a kutatására, aki úgy becsülte, hogy körülbelül hatszázezer örmény „halt meg vagy mészárolták le a kitelepítés során” csak 1915-ban és 1916-ban.

Az örmény népirtás hatása Adolf Hitlerre

Gyakran felvetődik, hogy az örmény genocídium hatással volt Adolf Hitlerre, többször beszélt ugyanis a törökök által az örmények ellen elkövetett gyilkosságokról.[75] Bizonytalan, hogy mennyit tudott Hitler az örmény népirtásról, de többször tett utalást megsemmisítésükre.[76] A legismertebb beszéd, melyben Hitler az örményeket említi, egy katonai tanácskozáson hangzott el 1939 augusztusában, a Lengyelország elleni invázió előtt:

"Kiadtam a parancsot − és bárkit, aki csak egy szóval is bírálni mer ezért, a kivégzőosztag elé állíttatok − hogy háborús céljaink nem csak bizonyos vonalak elérését, hanem az ellenség fizikai megsemmisítését is magukban foglalják. Ennek megfelelően halálfejes alakulatomat riadókészültségbe helyeztem − egyelőre csak keleten − azzal a paranccsal, hogy küldjenek halálba irgalmatlanul és könyörület nélkül minden lengyel származású és nyelvű férfit, nőt és gyereket. Csak így szerezhetjük meg azt az életteret [Lebensraum], amelyre szükségünk van. Végül is, ki beszél ma már az örmények megsemmisítéséről? "

Az 1939-es beszédnek legalább két hasonló változatát ismerjük a német Hadvezetőségi Levéltárból, de ezen kívül is számos feljegyzés maradt fenn Hitlernek az örményekkel kapcsolatos megjegyzéseiről. Például 1931-ben, két évvel azelőtt, hogy Németország vezérévé emelkedett volna, Hitler egy interjúban megjegyezte, hogy „az emberek mindenütt egy új világrendre várnak. Mi egy nagy újrabenépesítő politikát kívánunk bevezetni (…) emlékezzen csak az örmények kiirtására.” 1943-ban, az európai zsidók kiirtására való törekvése tetőpontján Hitler az alábbi szavakkal kérte a magyar zsidók deportálását Magyarország kormányzójától, Horthy Miklós tengernagytól: „Azok a nemzetek, amelyek nem rázták le a zsidókat a nyakukról, elpusztultak. Erre a legismertebb példa egy valaha oly büszke nép bukása − a perzsáké, akik ma már csak a szánalmas örmények alakjában élnek.” /forrás/

Ha a téma jobban érdekel hamarosan könyv készül a témában a Vatikán közreműkédésvel:

A Vatikán is részt vesz az I. világháborús örmény népirtásról szóló, tanúvallomásokat és más történelmi dokumentumokat ismertető könyv elkészítésében - közölte a Szentszék.

A kiadványban megjelenő iratok egy része a Vatikán titkos archívumából került elő - mondta el Sergio Pagano, az archívum vezetője kedden sajtótájékoztatón. A dokumentumokból kiderül, hogy a török katonák hogyan kegyetlenkedtek az örményekkel, többek között a terhes nőkkel is. "Hit nélkül csak a sötétséget látnám a történelem e fejezeteiben" - mondta a szentszéki archívum vezetője.

Az elmúlt években a Vatikán többször foglalkozott az Oszmán Birodalomban élő örmények 1915-ben kezdődött tömeges, úgynevezett áttelepítésével, amelynek több mint egymillió örmény esett áldozatul./forrás/