Hisztorianusz blogja

Historia est magistra vitae... "A legjava annak, amit a történelemnek köszönhetünk, az a lelkesedés, melyet ébreszt." /Goethe/

Feedek
Megosztás
Kedvenc zenéim


Bemutatkozás

Kedves ide látogató idegen/ismerős!
Először is remélem örömöd leled a blogomban, és talán remélhetem, hogy újra erre tévedsz, ha unatkozol... ;)
A blog jelmondata: Historia est magistra vitae...azaz a történelem az élet tanítómestere, de nem csak ennyi, több ennél, a történelem, ami mindannyiunkat láthatatlan szálként kapcsol össze.
Annak az embernek nem lehet jelene, jövője, akinek nincs múltja...ebben a blogban tehát a múlttal, a történelemmel foglalkozunk, hogy megismerjük a múltunkat...:)
*Ha esetleg hibát vétenék bejegyzéseimben előre is elnézést kérek, de nem vagyok történész, még bölcsész hallgató sem, csupán egy diáklány, akinek nagy-nagy szerelme a történelem... <3 :)""

Hisztorianusz

Kedvenc idézeteim

"A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében" /Eleanor Roosevelt/

"Változtatnom kell, követnem kell az álmomat, egy álmot, amely gyerekesnek tűnik, nevetségesnek, megvalósíthatatlannak, amelyre mindig is vágytam, de nem volt bátorságom megvalósítani." /Paulo Coelho/
"Barátból és könyvből keveset gyűjts, de az mind jó legyen." /közmondás/

És néhány idézet, a kedvenc "filozófusomtól" Albert Einsteintől:
"Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat."
"A valóság csupán illúzió, bár nagyon kitartó."
"A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot."
"A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."
"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."
"Isten ravasz, de sohasem rosszindulatú."

Címkefelhő

A nácik újraírták a Bibliát

Hitler különleges Bibliájából kiderül, hogy az egyházak ellen folytatott küzdelemben a nácik megpróbálták kiszerkeszteni a zsidókat a könyvek könyvéből.

A furcsa könyvre levéltári kutakodásai során a Nordelbischen Egyházi Hivatal munkatársa, Hansjörg Buss bukkant rá. Az 1941-ben több százezer példányban megjelent könyvet a nácik által megszállt Európa minden templomába eljuttatták. Érthető okokból a legtöbbet a háború végéhez közeledve megsemmisítették, így mára csak pár darab maradt belőle.

Hitler komolyan csodálta az egyház szervezetét, ám tanításaival nem értett egyet. Hamar rá kellett jönnie, hogy eszméi csak saját mozgalmában  népszerűek, és a németországi egyházak hatalmát nem tudja megtörni. Ezt jelezte az is, amikor a háború előtt a püspökök szólaltak fel a fogyatékosok céltudatos meggyilkolása ellen. A Führer ekkor elhatározta: szükség van a hívők átnevelésére, így 1939-ben teológiai központot hozott létre az Újszövetség újraírására. Elképzeléseiben ugyanis egy olyan Biblia képe lebegett, amelyből minden zsidó hivatkozást, és a megbocsájtó szeretetre vonatkozó kifejezést eltüntetnek majd.

A "Német egyházi életben lévő zsidó befolyás felkutatására és eltávolítására létrehozott Intézet" legfőbb feladata Jézus árjásítása, és zsidó gyökereinek eltörlése volt. Az intézet élére Hitler Walter Grundmannt nevezte ki. A munka kezdetben jól haladt, az Intézet tevékenységének csúcspontján több, mint 50-en dolgoztak a zsoltárok és a szövegek átírásán. Az új Bibliában nem szerepeltek többé például a Messiás, halleluja, Mózes és Jeruzsálem szavak, és az új történetben Krisztus kereszthalálát kizárólag a zsidókkal történt összetűzése okozta. A Tízparancsolat is érdekes formában alakult át: míg a Führer tisztelete külön pont lett, addig például az ölésre és lopásra vonatkozó parancsokat egyszerűen kihúzták a listából.

Mindez azonban csak addig számított, amíg Hitlert és Himmlert érdekelte a munka. A háború kudarcai után már nem foglalkoztak hasonló elképzelésekkel - mondta el a lapnak Ulrich Messner történész. /forrás/

Szövegelemző algoritmus fürkészi, hogy hányan írhatták a Bibliát

Izraeli szoftverfejlesztők egy új szövegelemző algoritmussal próbálják kideríteni, hogy vajon hány szerzője lehetett a Bibliának, miután kutatók egy csoportja szerint több kéz jegyezhette a szentírás eredeti szövegét.

A mesterséges intelligencia kutatások részét képező szoftver egy adott szöveget a stílus és a szóválasztás szerint elemez, és ezek alapján más szövegekről is képes eldönteni, hogy az adott stílus szerepel-e a "stílusminták" között. A Biblia esetében a szoftverrel azokat a szövegrészeket vizsgálják, amelyekről a kutatók korábban is feltételezték, hogy azonos szerző jegyezte le, majd az elemzést kiterjesztették azokra a versekre is, amelyeket ketten írhattak le.

Ilyen például Ézsaiás próféta könyve, amelyről korábban is sejtették, hogy két szerző munkájáról van szó. A kutatók korábban a 39. fejezetet nevezték meg határvonalnak, a szoftver viszont a 33. fejezetnél vélte felfedezni a változást. Az elemzésekből vallást is érintő következtetéseket nem kívánnak leszűrni a programozók.

Az ilyen szoftvereket számtalan területen lehet majd használni. Az algoritmus például a több szerzős jogszabálygyűjteményeket is átfésülheti, hogy ne maradjanak benne értelemzavaróan különböző stíluselemek. A bűnüldöző szerveket pedig akkor segítheti, amikor egy névtelen fenyegetés küldőjét próbálják megtalálni. A szóhasználat és a stílus elemzésével még az is kideríthető, hogy férfi vagy nő, illetve milyen korcsoportba sorolható az adott mű szerzője. /forrás/

Bibliakutatók gyülekeznek Szegeden

Bevezetés képpen visszautalnék egy korábbi bejegyzésem témájára, hogy készül az Ószövetség kritikai kiadása, ez annak a folytatása tulajdonképpen...

Az Ószövetségben szereplő bölcsességi irodalom a központi témája a Szegeden huszonharmadik alkalommal megrendezett Nemzetközi Biblikus Konferenciának – közölte a háromnapos tanácskozás megnyitója előtt Benyik György főiskolai tanár.

A bölcsességi irodalom a Szentírás ritkábban kutatott része, noha például a magyar nyelvű katolikus bibliafordítás is ezzel kezdődött még Kazinczy korában – mondta a tizenhat ország százharminc szakemberének részvételével megrendezett konferencia szervezője.

A Közel-Kelet más bölcsességi gyűjteményeivel sok hasonlóságot mutató irodalom - Bölcsesség, Jób, Prédikátor, Sirák fia könyvei - lényegében nem más, mint az egymást követő generációk élettapasztalatának összefoglalása – fogalmazott a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola tanára. Mint mondta, e könyvek társadalmi helye sokat változott az évszázadok során, hiszen Salamontól kezdve a bölcsességi irodalmat a köztisztviselőknek oktatták. Általános volt ugyanis az az idea, hogy a királynak vagy a politikai vezetőnek rendelkezni kell egyfajta bölcsességgel, amely túl van a törvényen és a stratégai okosságon, képessé teszi őket hosszabb történelmi folyamatok átlátására – fogalmazott a Gál Ferenc.

Napjainkban, amikor a generációk párbeszéde megszűnt, nagyon fontos e apáról fiúra szálló tapasztalat átadása – hangsúlyozta Benyik György. A főiskolai tanár elmondta, a több mint két évtizedes múltra visszatekintő szegedi tanácskozás mára Európa keleti felének legnagyobb biblikus konferenciájává vált. Az első alkalommal csupán egy tucatnyi, a Bibliával foglalkozó római katolikus teológus gyűlt össze Szegeden, majd a részvevők köre fokozatosan bővült a magyar nyelvű történelmi egyházak képviselőivel, s egyre gyakrabban jelentős külföldi egyetemekről is érkeztek vendégprofesszorok.

A tudományos eszmecserébe felekezeti hovatartozástól függetlenül minden keresztény felsőoktatási intézmény előadója bekapcsolódhatott. Az előadások és a viták során kiderült az is, egészen más a szakemberek a Bibliáról és a vallásról alkotott képe Németországban vagy Ukrajnában, s a tanácskozás fokozatosan a magyar-magyar és kelet-nyugati teológiai párbeszéd helyszínévé vált.

Bibliai történetek

Nehéz tudomány ez a blog írás, minden bejegyzésem előtt el kezdem böngészni az internet töris oldalait és ha valami felkelti az érdeklődésemet arra rávetem magam, több forrásból informálódom stb. , de az a baj, hogy túl sok érdekesség van, ám az időm oly kevés...Mai témámnak a Bibliát választottam és a bibliai történeteket, ezzel a bejegyzéssel a célom, hogy kicsit történész szemmel szemléljük a Bibliát és, ami benne van...

Valóban kettéválhatott Mózes előtt a tenger

Nagyon sok televíziós csatorna (Spektrum, Discovery, National Geographic stb.) foglalkozik műsoraiban a Bibliával és a Biblia körüli történetekkel, az egyik kedvenc ilyen történem, amikor Mózes szétválasztotta a tengert, hogy elmenekülhessenek a zsidók Egyiptomból. Az Ószövetség egyik sokat vitatott epizódja tehát, a Vörös-tenger kettéválasztása tényleg megtörténhetett – állítja egy új kutatás. A részleteket ITT találjátok, vannak videók is a cikkhez, én most csak ezt a képet szúrtam be, hogy felkeltse az érdeklődéseteket a téma. :)

Készül az Ószövetség kritikai kiadása

Egy jeruzsálemi egyetemi iroda falán látható érdektelen külsejű táblázat olyan adatot tartalmaz, amely alighanem meglepné a Biblia Ószövetségének számos olvasóját: a ma ismert szöveg nem teljesen azonos azzal, amelyet a múltban szentként tiszteltek. Az egyik könyv régi változatában szerepel egy olyan mondat, amely a jelenlegiből hiányzik. Egy másik részbe a jelek szerint pedig utólag, azt követően illesztettek be egy jóslatot, hogy a szóban forgó esemény már megtörtént. Részletek: ITT!

Klímaváltozás és vulkánkitörés eredménye volt a tíz

csapás

A bibliai tíz csapás tényleg megtörténhetett: azok a globális felmelegedés és egy vulkánkitörés logikus következményei voltak - vélik a kutatók. Részletek ITT!

Dávid király bibliai városát tárhatták fel

Izraeli régészek feltárták Jeruzsálem közelében egy ősi település maradványait, amely feltételezéseik szerint Dávid király bibliai városa lehetett, és amely az első bizonyíték arra, hogy valóban létezhetett az ókori zsidó birodalom.
Részletek: ITT!