Hisztorianusz blogja

Historia est magistra vitae... "A legjava annak, amit a történelemnek köszönhetünk, az a lelkesedés, melyet ébreszt." /Goethe/

Feedek
Megosztás
Kedvenc zenéim


Bemutatkozás

Kedves ide látogató idegen/ismerős!
Először is remélem örömöd leled a blogomban, és talán remélhetem, hogy újra erre tévedsz, ha unatkozol... ;)
A blog jelmondata: Historia est magistra vitae...azaz a történelem az élet tanítómestere, de nem csak ennyi, több ennél, a történelem, ami mindannyiunkat láthatatlan szálként kapcsol össze.
Annak az embernek nem lehet jelene, jövője, akinek nincs múltja...ebben a blogban tehát a múlttal, a történelemmel foglalkozunk, hogy megismerjük a múltunkat...:)
*Ha esetleg hibát vétenék bejegyzéseimben előre is elnézést kérek, de nem vagyok történész, még bölcsész hallgató sem, csupán egy diáklány, akinek nagy-nagy szerelme a történelem... <3 :)""

Hisztorianusz

Kedvenc idézeteim

"A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében" /Eleanor Roosevelt/

"Változtatnom kell, követnem kell az álmomat, egy álmot, amely gyerekesnek tűnik, nevetségesnek, megvalósíthatatlannak, amelyre mindig is vágytam, de nem volt bátorságom megvalósítani." /Paulo Coelho/
"Barátból és könyvből keveset gyűjts, de az mind jó legyen." /közmondás/

És néhány idézet, a kedvenc "filozófusomtól" Albert Einsteintől:
"Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat."
"A valóság csupán illúzió, bár nagyon kitartó."
"A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot."
"A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."
"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."
"Isten ravasz, de sohasem rosszindulatú."

Címkefelhő

Feltárták II. Ramszesz vezírjének piramisát

Belga régészek egy háromezer éves piramist találtak az egyiptomi Luxorban; az építmény II. Ramszesz vezírjének épült.

A feltárást a Brüsszeli és a Liége-i Egyetem munkatársai közösen végezték - jelentette az Agence France-Presse hírügynökség. Az Al Ahram angol nyelvű egyiptomi honlap értesülései szerint a piramis 15 méter magas és a legjelentősebb egyiptomi isten, Ré képével van díszítve.

A piramis II. Ramszesz (i.e. 1279-1213) egyiptomi fáraó vezírje, Khay sírkamráját rejti, amit eddig még nem sikerült megtalálni, de a belga kutatók tovább folytatják a kutatást. A sártéglából épült piramist a Nílus nyugati partján, a Sejh Abd el-Kurna-hegyen találták meg.

A vezír az ókori Egyiptomban a fáraót szolgáló legmagasabb rangú tisztségviselő volt, akit gyakran az uralkodó nevezett ki hűségük vagy tehetségük jutalmaként. Khay - akiről két szobrot őriznek a Kairói Múzeumban - 15 éven át szolgálta II. Ramszeszt. Piramisát a 7-8. században lebontották, sírját pedig egy kopt remetelakba szállították - közölte a kutatócsapat. /Forrás/

Nofertiti lenne Tutanhamon anyja?

Egy régi nagy kedvenc témámban merült fel új feltételezés, anno nagyon sok időt töltöttem azzal, hogy elemztem Tutanhamon családfaját, kutattam a témában, családfákat rajzoltam, minden létező dokumentum filmet megnéztem. Most itt egy kis újdonság, váratlan fordult:

Egy francia genetikus szerint Tutanhamon anyja Ehnaton egyik unokatestvére, Nofertiti, a fáraó főfelesége volt. A szakember kutatásának köszönhetően újabb részletekre derült fény a gyermekfáraó kevéssé ismert életével kapcsolatban.

Az utóbbi években egyre több genetikai kutatás próbálta megfejteni, hogy kik lehetettek az ókori Egyiptom leghíresebb uralkodójának, az elsősorban páratlan sírhelyéről ismert gyermekfáraó, Tutanhamon szülei. A korábbi DNS-vizsgálatok szerint a XVIII. dinasztia fáraójának apja Ehnaton, anyja pedig Ahet-Aton építőjének – eddig ismeretlen – testvére volt.

Marc Gabolde genetikus cáfolja az eddigi eredményeket, s az új genetikai bizonyítékok nyomán azt állítja, hogy Tutanhamon anyja nem Ehnaton testvére, hanem főfelesége, a gyönyörű mellszobráról híres Nofertiti (Nefertiti, Nofretete) királyné volt. Azt eddig is tudtuk, hogy Nofertiti Ehnaton neje (és unokatestvére) volt, s hogy hat lánygyermeket hozott a világra, Gabolde azonban úgy véli, hogy a királyné egy fiúval is megörvendeztette házastársát – ő lett volna Tutanhamon.

Gabolde szerint a megvizsgált DNS-ek hasonlósága azon alapszik, hogy három generáción át is unokatestvérek házasodtak egymással a királyi családban, ezáltal a harmadik generációban „az unokatestvérek DNS-e között olyan a hasonlóság, mintha testvérek lennének” – fogalmazott a genetikus.

Tutanhamon a XVIII. dinasztia egyik utolsó fáraója volt, i.e. 1333 és 1324 között uralkodott a Nílus menti birodalomban. Nyolc-kilenc éves korában került a trónra Tutanhaton néven. Uralkodásának második évében, a megváltozott belpolitikai helyzetben, az úgynevezett Amarna-kor végét jelző gesztussal nevét Tutanhamonra változtatta, udvara pedig Ahet-Aton (El-Amarna) városából visszaköltözött Thébába.

Uralkodásának kevés további eseménye ismert, fiatal kora miatt tényleges hatalma nem volt. Építményeit az utódok kisajátították, neve kimaradt a későbbi királylistákból. A Királyok Völgyében épült sírját (KV62), amely elkerülte az utódok és a sírrablók figyelmét, Howard Carter brit régész Lord Carnarvon támogatásával 1922. november 4-én fedezte fel.

Gabolde egyéb érdekességgel is szolgált minapi harvardi előadásában. A genetikus úgy véli, hogy Tutanhamon nevezetes sírja eredetileg nem temetkezési célból készült. Az "igazi" sírhelyen ugyanis még javában folytak az építkezések, amikor a fáraó – máig tisztázatlan körülmények között – 19 éves korában elhunyt, s azt valahol a Nílus mentén, a Királyok Völgyében kell keresni.

A feliratok és képi ábrázolások alapján Gabolde azt állítja, hogy Tutanhamon hadjáratot szervezett a mai Szíria területére, de ebben valószínűleg személyesen nem vett részt. A szakember szerint 1922-ben egy ismeretlen aranysólyom-fejes csat is előkerült a gyermekfáraó sírjából, azonban ez azóta elveszett; az értékes leletet egy magángyűjtő vette meg, akinek maga Carter adhatta el, hogy a befolyt pénzből állni tudja egy későbbi műtétjét. /Forrás/

Tutanhamon utolsó őre

Hét évig őrizte Tutanhamont és a gyermekfáraó kincsét a Howard Carter brit felfedező mellé rendelt kalandos életű férfi. Nem csupán a mesebeli szám miatt sántít a sokak által egyszerű szélhámosnak tartott brit katona ellentmondásokkal teli története, bár annak részletgazdagságát még a szkeptikusok is elismerik.

A foszlott, fekete öltönyt viselő, alacsony, kerekfejű ember 1968 karácsonyán viharzott be a Daily Mail szerkesztőségébe. Richard Adamson elmondta, hogy 1922-ben az egyiptomi Luxorban tartózkodott Howard Carter régész oldalán, s arra a felvételre lenne szüksége, amelyet akkor készített. Adamson – saját bevallása szerint – Tutanhamon sírjánál „rendőri” feladatot látott el, korábban pedig az egyiptomi brit uralom megdöntésén fáradozó Wafd párt tagja volt. „Olyan információkat adtam át, amelyek 28 egyiptomi letartóztatásához vezettek, közülük négyet ki is végeztek. Megbélyegzett embernek számítottam, így jobb is volt, hogy elküldtek Kairóból” – kezdte ecsetelni a férfi.

A hatóságok egy batyuval útnak indították, s feltették a Luxor felé tartó vonatra, hogy aztán csatlakozzon Carterhez és a brit régész patrónusához, Lord Carnarvonhoz a Királyok Völgyében. Carter beleegyezett, hogy felvegyék mellé a férfit, akinek feljegyzéseket kellett készítenie a régész napi ásatásairól. Adamson éppen Károly hercegtől érkezett a lap szerkesztőségébe; állítása szerint mondanivalójával annyira elbűvölte a trónörököst, hogy az eredetileg egy órásra tervezett beszélgetésből végül négy óra lett. A Daily Maillel pedig azért akarta felvenni a kapcsolatot, hogy a felfedezésről a Királyok Völgyében forgatott filmhez beszerezze a szükséges anyagokat.

Az egyik kép történelmi pillanatot örökített meg: ezt Adamson egy nappal az előtt készítette, hogy Carter felfedezte a Tutanhamon sírjához vezető átjárót. Mivel röviddel a felvétel megszületése után az egyiptomi munkások újra betemették a lépcsőfokot, ez azt jelenti: Adamson ébersége és ravaszsága vezethette el Cartert a sírhoz – így ha nem mutatta volna meg a régésznek a felvételt, az ásatás idejére szóló licenc lejár, Carter pedig üres kézzel távozik.

Adamson 1922. november 3-án örökítette meg a történelmi mozzanatot; mint fogalmazott, már-már a 24. órában. John Bull típusú kamerájával dokumentálta az ásatást, a képeket pedig a Luxor melletti Winter Palace Hotelben hívta elő. Egyszer észrevette, hogy három egyiptomi munkás éppen befed egy nagyobb szikladarabot. „Akkor azt láttam, hogy kőtörmeléket pakolnak rá, s másik irányban kezdenek ásni” – emlékezett vissza Adamson. Még mielőtt azonban a műveletet befejezték volna, a szemfüles férfi lencsevégre kapta a pillanatot.

A teljes cikk a Múlt-kor őszi számában található.

Újraindultak az ásatások Egyiptomban

Vasárnap végre újraindulhattak a külföldi vezetésű régészeti ásatások és helyreállítási munkálatok Egyiptomban, több projekt pedig most kaphat zöld jelzést az illetékes hatóságtól.

Közel kilenc hónap várakozás után, az egyiptomi forradalom okozta biztonsági vákuum problémájának kiiktatásával vasárnaptól 75 külföldi projekt folytatódhat az észak-afrikai ország különböző pontjain.

„Ezek a missziók az összes, külföldi szakemberek által vezetett munkák negyedét teszik ki” – nyilatkozta Mohamed Iszmail, a Régiségügyek Legfelső Tanácsának (SCA) felügyelője az Ahram egyiptomi lap internetes oldalának, majd hozzátette: összesen háromszáz projekt zajlik Egyiptomban, de ezek nem ugyanabban az időben indulnak újra.

Az újrakezdődött munkák között van a németek vezette, a felső-egyiptomi Assiutban zajló projekt, egy amerikai Mit-Rahinában, a japán Szakkarában, egy spanyol Luxorban, francia Fayumból, illetve egy lengyel szakemberek által végzett projekt a Nílus-deltából.

Ismail azt is elmondta, hogy a biztonsági intézkedéseknek hála, még több külföldi vezetésű ásatás indulhat útjára az országban. Eddig mintegy kéttucatnyi amerikai, olasz és német kérelem érkezett elbírálásra az SCA-hoz.

Bikini és fáraókori emlékek a Muzulmán Testvériség tiltólistáján

Változásoknak nézhet elébe az egyiptomi turizmus: míg a Szabadság és Igazság Párt a lezser öltözetű és alkoholfogyasztó turistákat száműzné Egyiptomból, addig a szalafisták az ókori műemlékek arcábrázolásait borítanák be viasszal.

A Szuezi-csatorna és az energiaexport mellett a turizmus Egyiptom legfőbb bevételi forrása, azonban 2011-ben az év első felében lezajlott politikai események miatt a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest jóval kevesebb látogatója volt az országnak. Ennek kapcsán a Muzulmán Testvériség politikai szárnya, a Szabadság és Igazság Párt szigorúbb szabályozást sürget a turisták öltözködése és alkoholfogyasztása tekintetében. A közvélemény-kutatások szerint az egyiptomiak többsége is szívesebben alkalmazná nagyobb mértékben a szigorú vallási törvényeket.

Mohamed Szaad al-Katatni, a párt főtitkára közölte, hogy már egy albizottságot is felállítottak a probléma kivizsgálása és a turistákat érintő szabályzás megváltoztatása érdekében. „A fürdőruha és a nemi keveredés a tengerparton ellentmond a hagyományainknak. Ez nem csak vallási kérdés. Amikor a tengerpartra megyek, nem akarok meztelenkedést látni” – közölte Ali Kafagi, a párt gízai ifjúsági szervezetének vezetője. Kafagi szerint megoldást jelenthetnek a nemek tekintetében elkülönített strandok, vagy a visszafogottabb öltözet. Az ifjúsági vezető hangsúlyozta: a vendégek azt tehetnek a kijelölt területeken, amit akarnak, valamint aláhúzta, hogy pártja támogatja a turizmust.

Az egyiptomi konzervatívokat azonban nemcsak a fürdőruhák zavarják: Abd al-Munim a-Sahhat, a Dawa szalafista csoport szóvivője kijelentette, hogy a fáraók korából származó emlékeket is el kell rejteni a nyilvánosság szeme elől. „A fáraók kultúrája rothadt kultúra” – összegezte véleményét a vallási szervezet képviselője. A-Sahhat szerint az ókori szobrok arcát viasszal kellene beborítani, mert ellenkeznek az iszlám előírásaival.

Ezzel persze nem mindenki ért egyet: „alkohol és fürdőruha nélkül nem jönnek turisták, így évente 13 milliárd dollárt veszíthetünk” – jelentette ki a vendéglátóipari szövetség vezetője, Husszam a-Szaer. A borús kilátások egységbe tömörítették az egyiptomi vendéglátóipart, így létrejött a Turizmust Támogató Koalíció. Az új szervezet szerint a valódi probléma az, hogy az új egyiptomi pártok semmilyen – a bizonytalan egyiptomi vendéglátóipart védelmező – stratégiával sem rendelkeznek.

Rejtett rámpákkal készültek a gízai piramisok

A piramis aljának elkészüléséhez szükséges hosszú rámpa mellett egy belső, spirál alakban futó szerkezet is segítette a gízai piramison dolgozó munkásokat, az elméletet egy francia kutató immáron háromdimenziós felvételen is igazolni tudja.

Teljes cikk : ITT és ezen felül klassz animáció is található a belső rámpákról és azok használatáról, érdemes ránézni...:)

Internetre kerültek a több ezer éves papiruszok

Az oxfordi egyetem munkatársai felhívást tettek közzé, amelyben arra kérik a vállalkozó kedvű kutatókat, hogy segítsék kibetűzni a nemrégiben digitalizált, görög nyelven íródott papiruszok szövegeit.

Több százezer egyiptomi papiruszt tettek fel az internetre, hogy közkinccsé válva, a szobatudósok bevonásával fejtsék meg titkaikat, katalogizálják és lefordítsák őket, s hogy feltáruljon a kétezer évvel ezelőtti egyiptomi világ. „Ezek a már online is elérhető dokumentumok ablakot nyitnak az ókori Egyiptomra” – nyilatkozta a projekt egyik vezetője, Paul Ellis.

A gyűjtemény darabjait a 20. század elején találták meg az egyiptomi Oxyrhynchusban („A hegyes orrú hal városa”). A kérdéses időszakban a terület görög fennhatóság alatt állt, később a rómaiak (Augustus) hódították meg. A papiruszon irodalmi szövegek, levelezések olvashatók, az egyiken például egy Jézus Krisztusról szóló történet, amelyben a Messiás legyőzi a démonokat.

A tudósok már száz éve vizsgálják az oxyrhynchusi papiruszokat; szerintük több darab hiányzik, ezek valószínűleg a középkorban kallódtak el. Eddig számos olyan szövegre leltek, amelyet az ókori görög poéta, Szapphó, a drámaíró Menandrosz, vagy Szophoklész írt. Az irodalmi művek azonban csupán a papiruszok egytizedét teszik ki, a többi számlák, korabeli adóbevallások, kérvények, hivatalos irományok és magánlevelek, amelyek bepillantást engednek az ókori város életébe.

Így a papiruszoknak hála megtudható, hogy bizonyos Aurelius, a hentesmester kölcsönt vett fel, és a kilencezer ezüst denariust vállalkozásának bővítésére fordította. Egy Sarapias nevű jövendő nagymama 127-ben íródott levélében arra kéri lányát, hogy térjen haza, s otthon adjon életet gyermekének, így ő is jelen lehetne unokája születésénél.

A projekt elindítói elmondták: rengeteg olyan anyagot sikerült digitalizálni, amelyet ezer éve senki sem olvasott. „Megpróbáltuk a lehető legtöbbet átírni az eredeti szövegekből, majd azonosítottuk és rekonstruáltuk őket” – nyilatkozta Dirk Obbink projektvezető. A tervek szerint most végre az önkéntesek is bekapcsolódhatnak a szövegek katalogizálásába és lefordításába. /forrás/

Zahi Hawast is elsöpörte az arab forradalom...

Gyerekkoromban régész szerettem volna lenni, olyan mint Indiana Jones, hétköznap egy egyetemen tanítani, hétvégén pedig kalandozni...Ez volt úgy mond az álmom, aztán később a valóságban találtam meg a racionális példaképemet Zahi Hawast, aki Egyiptom főrégésze és régészügyi minisztere volt eddig, mivel most nem régiben, a napokban menesztették pozicíójából...

Több minisztertársával együtt menesztették hivatalából Záhi Havvászt, Egyiptom régiségügyi miniszterét, akit a Tahrír tériek újabban a Mubarak-rezsimmel fenntartott jó viszonya miatt támadtak.

"Ő volt a régiségek Mubarakja" - nyilatkozta Nora Shalaby régész. "Úgy tett, mintha Egyiptom kincse mind az övé lenne, s nem a népé" - tette hozzá. A régész-aktivista nincs egyedül véleményével, szinte nem volt olyan hét, hogy ne került volna a Mubarak-rezsim végnapjaiban régiségügyi miniszterré avanzsált főrégész a viták kereszttüzében.A kritikák ellenére az ő érdemének tartják, hogy ténykedése alatt megnőtt az egyiptomi régészet iránti érdeklődés, a januári forradalom óta azonban folyamatosan támadták az előző rendszerrel fenntartott bizalmas viszonya miatt.

Kritikusai szerint minden régészeti felfedezést önfényezésre használt, s állandóan azzal büszkélkedett, hogy ő Egyiptom örökségének "őrzője". A History Channel csatornán saját műsort vezetett, ahol a televízió ismertetője szerint Havvász volt az "ember a múmiák mögött". Régóta lobbizott azért, hogy a gyarmati idők során külföldre vitt egyiptomi leletek visszatérjenek az országba, legutóbb például Nofertiti 3300 éves mellszobrát követelte az egyik berlini múzeumtól.

A kairói Tahrír-téren tüntetők több okból is támadták Havvász személyét. Legutóbb például azt kifogásolták, hogy a vezető állami pozícióban lévő főrégész és miniszter a National Geographic „helyi kutatójaként” évenként 200 ezer dolláros honoráriumot kap. Havvász szerint pártatlansága bebizonyosodott, amikor a rivális Discovery Channel-nek adta meg a királyi múmiák DNS-vizsgálatával foglalkozó film készítésének lehetőségét. A főrégész a kritikák hatására bejelentette, hogy átmenetileg lemond a National Geographic-nál betöltött pozíciójáról, azért hogy a figyelmét a régiségek védelmére fordíthassa.

A tüntetők Havvász amerikai cégekkel folytatott ügyleteit is kifogásolták. A két érintett cég egyike, az Arts and Exhibitions International korábban megszerezte a főrégész engedélyét Tutanhamon kincsének utazó kiállítás keretében történő bemutatására. A 2013-ban véget érő vándorkiállítás hatalmas bevételt eredményezett Egyiptom számára. A szervező cég igazgatója, John Norman szerint nincs kapcsolat a kiállításszervező vállalat és a másik vállalkozás (Adventure Clothing) által gyártott Havvász-ruházati márka között. A főrégész közlése szerint a haszon rá eső részét a rákos gyermekek kairói kórházának adományozta.

A második amerikai vállalat, az Exhibit Merchandizing évek óta Záhi Havvász kalapjának másolatát árusítja. A céget eredetileg a Tutanhamon kiállítások szuvenírboltjainak üzemeltetésére hozta létre a másik társaságot is igazgató John Norman, aki viszont 2007-ben túladott rajta. A Havvász-kalapokból eddig félmillió dollárnyi nyereség származott, amit a régiségügyi miniszter közlése szerint jótékonysági célokra fordítottak. Az Exhibit Merchandizing kapta meg jogellenesen az Egyiptomi Múzeum szuvenírboltját is; a szabálytalan ügyletet követő bírósági eljárás akkor már majdnem derékba törte Havvász karrierjét. /forrás/

Egészségtelenül étkeztek az óegyiptomi papok

Az óegyiptomi isteneknek felajánlott étkek nem a halhatatlanságot, hanem a korai halált eredményezték - derült ki egy angliai kutatásnak köszönhetően, amelynek eredményeit a Lancet brit orvosi hetilapban közölték.