2011. július 8.

Eltűnt a Santiago de Compostela-i Szent Jakab-székesegyházból az a felbecsülhetetlen értékű 12. századi kézirat, amely vélhetően a városba vezető zarándokút legrégebbi leírása.

A II. Callixtus pápának tulajdonított kéziratot rendszerint a katedrális egyik termében őrzik, a helyiségben mindössze fél tucat embernek van bejárása - közölte egy rendőrségi szóvivő. "Vizsgáljuk, hogy tűnhetett el" - fűzte hozzá. A hatóságot szerdán délután értesítették az értékes szövegemlék eltűnéséről a székesegyház szolgálói.

A spanyol kulturális örökség ékszerének tartott kódexet a világtól elzárva őrzik, és csak ritka alkalmakkor teszik közszemlére. Ilyen alkalom például, ha a pápa látogat el a Spanyolország észak-nyugati csücskében fekvő Santiago de Compostelába. A dokumentumot ilyenkor is fokozott biztonsági intézkedések közepette állítják ki.

A 225 oldalas pergamen, amelyet Callixtus-kódexként is emlegetnek, Szent Jakabról szóló szövegrészeket tartalmaz, és ír az apostol sírjához vezető zarándokútról is. II. Callixtus pápa volt az, aki 1222-ben úgy döntött, hogy az apostol ünnepe - július 25. - minden alkalommal legyen szent év, ha vasárnapra esik. Legutóbb 2010-ben ünnepeltek szent évet, a legközelebbire 2021-ig kell várni. XVI. Benedek 2010-ben el is látogatott a spanyol városba.

A rendőrség nem talált lopásra utaló jeleket, a dokumentum keresésében a legjobb szakemberek és a spanyol rendőrség műkincsekkel foglalkozó részlegének tagjai is részt vesznek. "Santiagónak vissza kell kapnia a kódexet, mert ez a székesegyház és a város ékszere" - fogalmazott a városvezetés kulturális tanácsosa.

/forrás/