Hisztorianusz blogja

Historia est magistra vitae... "A legjava annak, amit a történelemnek köszönhetünk, az a lelkesedés, melyet ébreszt." /Goethe/

Feedek
Megosztás
Kedvenc zenéim


Bemutatkozás

Kedves ide látogató idegen/ismerős!
Először is remélem örömöd leled a blogomban, és talán remélhetem, hogy újra erre tévedsz, ha unatkozol... ;)
A blog jelmondata: Historia est magistra vitae...azaz a történelem az élet tanítómestere, de nem csak ennyi, több ennél, a történelem, ami mindannyiunkat láthatatlan szálként kapcsol össze.
Annak az embernek nem lehet jelene, jövője, akinek nincs múltja...ebben a blogban tehát a múlttal, a történelemmel foglalkozunk, hogy megismerjük a múltunkat...:)
*Ha esetleg hibát vétenék bejegyzéseimben előre is elnézést kérek, de nem vagyok történész, még bölcsész hallgató sem, csupán egy diáklány, akinek nagy-nagy szerelme a történelem... <3 :)""

Hisztorianusz

Kedvenc idézeteim

"A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében" /Eleanor Roosevelt/

"Változtatnom kell, követnem kell az álmomat, egy álmot, amely gyerekesnek tűnik, nevetségesnek, megvalósíthatatlannak, amelyre mindig is vágytam, de nem volt bátorságom megvalósítani." /Paulo Coelho/
"Barátból és könyvből keveset gyűjts, de az mind jó legyen." /közmondás/

És néhány idézet, a kedvenc "filozófusomtól" Albert Einsteintől:
"Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat."
"A valóság csupán illúzió, bár nagyon kitartó."
"A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot."
"A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."
"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."
"Isten ravasz, de sohasem rosszindulatú."

Címkefelhő

A bortörténelem néhány érdekessége

In vino veritas.

Azaz borban az igazság, vagy a részeg ember mindig igazat mond...

Általában mielőtt elkezdem az aktuális bejegyzésemet elég sok időt töltök azzal, hogy böngészem a töris oldalakat, gondolkozom, osztok-szorzok, mi lenne a legjobb mára, ebből általában az lesz, hogy legalább 3-4 bejegyzés születik, mert annyi érdekességet találok. Most a borokról találtam pár érdekességet...nézzük akkor mit is találtam...:)

Ez a bejegyzés most rendhagyó módon inkább szemezgett, a legfinomabb "szőlőszemeket" tárta elétek, de az ízlelést rátok hagyja...érdemes megnézni tehát a teljes cikkeket és megízlelni őket egyenként! :)

Ókori görög tőből ered a franciák bora

Mintegy 2500 évvel ezelőtt a Franciaország déli részében letelepedő görög felfedezők ismertették meg a franciákat a szőlészet és borászat mesterségével - állapította meg az angliai Cambridge Egyetem egyik professzora.
Teljes cikk: ITT!

 

Ókori bor Kínából

Kétezer éves bort fedeztek fel a kínai Honan (Henan) tartományban. Minnél öregebb a bor annál jobb, tartja a jó öreg mondás, de azért ez már túlzás... :D

Teljes cikk: ITT!

Kútból itta a bort VIII. Henrik

A Tudorok óta első alkalommal folyik gascogne-i bor egy angliai kastély szökőkútjából: a 16. századi festmények alapján rekonstruált építményből egy csekély összegért inni is lehet.

Teljes cikk: ITT!

 

 

Megtalálták a világ legöregebb borpincészetét

Valószínűleg borászok dolgozhattak abban az örményországi barlangban, ahol a világ legrégebbi bőrcipőjét is megtalálták.

Teljes cikk: ITT!


Sört iszik a német, bort iszik a magyar?

Tényleg csak a németek ittak sört, és a magyarok boroztak? Koccintunk, vagy nem koccintunk a sörös korsókkal? Mítoszvadászat az alkoholfogyasztási szokások tükrében.

Teljes cikk: ITT!

 

125 éves a Coca-Cola

Múlt:

A The Coca-Cola Company már egy évszázada nemzetközi vállalat: az akkor még kimért üdítőitalt először 1897-ben exportálták Kanadába és Mexikóba, a vállalat első külföldi palackozóját 1906-ban avatták fel Panamában. A márka 1927-ben jelent meg Kínában, s harminc év múlva már száz országban volt kapható. (A századik egyébként Sierra Leone volt.)

Hogyan vált a The Coca-Cola Company globális vállalattá, s a Coca-Cola a világ legértékesebb márkájává? A recept egyszerű, de világszerte bevált: egy-egy frissítő pillanatot kínálunk, világszerte napi egymilliárd alkalommal. A történet több mint százhúsz éve kezdődött, egy kis amerikai patikában...

A Coca-Cola relikviákat itt meg is nézheted: Virtuális Múzeum

A híres kontúrüveg...és a története.

Jelen:

A The Coca-Cola Company mára a világ legnagyobb italgyártójává vált, több mint kétszáz országban közel 2 400 terméket forgalmaz. Ennek csak egy része a Coca-Cola, sőt, úgy egyáltalán a szénsavas üdítőitalok. Az 55 000 embert alkalmazó The Coca-Cola Company célja, hogy globális italgyártóként felfrissülést kínáljon az egész világnak, egész nap. Szeretnénk, hogy mindenki, akivel kapcsolatba kerülünk, egy kicsit több optimizmussal tekintsen a jövőbe. Szeretnénk, ha nem csak egy vállalatként tekintetnének ránk, hanem egy olyan cégként, amely mindig tesz valami pozitívat alkalmazottaiért, fogyasztóiért, a környezetéért, a közösségért.

 

Jövő:

A Coca-Cola jövője biztosított, a marketing az ilyen terméket nevezi a BCG-mátrix alapján "fejőstehénnek", azaz hatalmas piaci részesedés van jelen a piacon és viszonylag állandó a növekedés mértéke, mivel már jóformán mindenhol ott van a Coca-Cola Company a termékeivel, nem csak kólát, de jegesteát és még sok mást is gyártanak, forgalmaznak, legnagyobb vetélytársuk a Pepsi Company...

Receptek, amelyek túlélték a holokausztot

Családi történetekkel fűszerezett különleges szakácskönyv jelent meg az Egyesült Államokban: a kiadványban a zsidó konyha olyan régi receptjei szerepelnek, amelyek túlélték a holokausztot.