Hisztorianusz blogja

Historia est magistra vitae... "A legjava annak, amit a történelemnek köszönhetünk, az a lelkesedés, melyet ébreszt." /Goethe/

Feedek
Megosztás
Kedvenc zenéim


Bemutatkozás

Kedves ide látogató idegen/ismerős!
Először is remélem örömöd leled a blogomban, és talán remélhetem, hogy újra erre tévedsz, ha unatkozol... ;)
A blog jelmondata: Historia est magistra vitae...azaz a történelem az élet tanítómestere, de nem csak ennyi, több ennél, a történelem, ami mindannyiunkat láthatatlan szálként kapcsol össze.
Annak az embernek nem lehet jelene, jövője, akinek nincs múltja...ebben a blogban tehát a múlttal, a történelemmel foglalkozunk, hogy megismerjük a múltunkat...:)
*Ha esetleg hibát vétenék bejegyzéseimben előre is elnézést kérek, de nem vagyok történész, még bölcsész hallgató sem, csupán egy diáklány, akinek nagy-nagy szerelme a történelem... <3 :)""

Hisztorianusz

Kedvenc idézeteim

"A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében" /Eleanor Roosevelt/

"Változtatnom kell, követnem kell az álmomat, egy álmot, amely gyerekesnek tűnik, nevetségesnek, megvalósíthatatlannak, amelyre mindig is vágytam, de nem volt bátorságom megvalósítani." /Paulo Coelho/
"Barátból és könyvből keveset gyűjts, de az mind jó legyen." /közmondás/

És néhány idézet, a kedvenc "filozófusomtól" Albert Einsteintől:
"Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat."
"A valóság csupán illúzió, bár nagyon kitartó."
"A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot."
"A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."
"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."
"Isten ravasz, de sohasem rosszindulatú."

Címkefelhő

A nácik újraírták a Bibliát

Hitler különleges Bibliájából kiderül, hogy az egyházak ellen folytatott küzdelemben a nácik megpróbálták kiszerkeszteni a zsidókat a könyvek könyvéből.

A furcsa könyvre levéltári kutakodásai során a Nordelbischen Egyházi Hivatal munkatársa, Hansjörg Buss bukkant rá. Az 1941-ben több százezer példányban megjelent könyvet a nácik által megszállt Európa minden templomába eljuttatták. Érthető okokból a legtöbbet a háború végéhez közeledve megsemmisítették, így mára csak pár darab maradt belőle.

Hitler komolyan csodálta az egyház szervezetét, ám tanításaival nem értett egyet. Hamar rá kellett jönnie, hogy eszméi csak saját mozgalmában  népszerűek, és a németországi egyházak hatalmát nem tudja megtörni. Ezt jelezte az is, amikor a háború előtt a püspökök szólaltak fel a fogyatékosok céltudatos meggyilkolása ellen. A Führer ekkor elhatározta: szükség van a hívők átnevelésére, így 1939-ben teológiai központot hozott létre az Újszövetség újraírására. Elképzeléseiben ugyanis egy olyan Biblia képe lebegett, amelyből minden zsidó hivatkozást, és a megbocsájtó szeretetre vonatkozó kifejezést eltüntetnek majd.

A "Német egyházi életben lévő zsidó befolyás felkutatására és eltávolítására létrehozott Intézet" legfőbb feladata Jézus árjásítása, és zsidó gyökereinek eltörlése volt. Az intézet élére Hitler Walter Grundmannt nevezte ki. A munka kezdetben jól haladt, az Intézet tevékenységének csúcspontján több, mint 50-en dolgoztak a zsoltárok és a szövegek átírásán. Az új Bibliában nem szerepeltek többé például a Messiás, halleluja, Mózes és Jeruzsálem szavak, és az új történetben Krisztus kereszthalálát kizárólag a zsidókkal történt összetűzése okozta. A Tízparancsolat is érdekes formában alakult át: míg a Führer tisztelete külön pont lett, addig például az ölésre és lopásra vonatkozó parancsokat egyszerűen kihúzták a listából.

Mindez azonban csak addig számított, amíg Hitlert és Himmlert érdekelte a munka. A háború kudarcai után már nem foglalkoztak hasonló elképzelésekkel - mondta el a lapnak Ulrich Messner történész. /forrás/

A Führer és a Duce

Hitler és Mussolini rap...ez a videó számomra ezért érdekes, mert itt a két legnagyobb fasiszta diktátor legjellemzőbb mozdulatait vágták össze. Itt láthatjuk leginkább a nagyfokú tömegmanipuláció eszközei közé tartozó metakommunikációs elemek összességét, ilyenek a látványos kézmozdulatok vagy a geszikuláció is. Hitler és Mussolini is egyaránt híres volt remek szónoki képességéről, amivel szinte transzba ejtette a közönségét. Hitler több történet maradt fennt, miszerint egy-egy beszédet szóról szóra megtanult, hogy minnél nagyobb átéléssel tudja előadni azokat, egy másik történtet szerint Hitlert egy-egy beszéde annyira kimerítette, hogy nem tudott megállni a lábán és ezért vették körül mindig tisztek, akik szinte  a vállukon vitték a nagy Fürhert, és pont emiatt az eszmei führer kép miatt igyekezett Hitler megőrizni a látszatott, hogy milyen erős ember...