Hisztorianusz blogja

Historia est magistra vitae... "A legjava annak, amit a történelemnek köszönhetünk, az a lelkesedés, melyet ébreszt." /Goethe/

Feedek
Megosztás
Kedvenc zenéim


Bemutatkozás

Kedves ide látogató idegen/ismerős!
Először is remélem örömöd leled a blogomban, és talán remélhetem, hogy újra erre tévedsz, ha unatkozol... ;)
A blog jelmondata: Historia est magistra vitae...azaz a történelem az élet tanítómestere, de nem csak ennyi, több ennél, a történelem, ami mindannyiunkat láthatatlan szálként kapcsol össze.
Annak az embernek nem lehet jelene, jövője, akinek nincs múltja...ebben a blogban tehát a múlttal, a történelemmel foglalkozunk, hogy megismerjük a múltunkat...:)
*Ha esetleg hibát vétenék bejegyzéseimben előre is elnézést kérek, de nem vagyok történész, még bölcsész hallgató sem, csupán egy diáklány, akinek nagy-nagy szerelme a történelem... <3 :)""

Hisztorianusz

Kedvenc idézeteim

"A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében" /Eleanor Roosevelt/

"Változtatnom kell, követnem kell az álmomat, egy álmot, amely gyerekesnek tűnik, nevetségesnek, megvalósíthatatlannak, amelyre mindig is vágytam, de nem volt bátorságom megvalósítani." /Paulo Coelho/
"Barátból és könyvből keveset gyűjts, de az mind jó legyen." /közmondás/

És néhány idézet, a kedvenc "filozófusomtól" Albert Einsteintől:
"Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat."
"A valóság csupán illúzió, bár nagyon kitartó."
"A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot."
"A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."
"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."
"Isten ravasz, de sohasem rosszindulatú."

Címkefelhő

Bikini és fáraókori emlékek a Muzulmán Testvériség tiltólistáján

Változásoknak nézhet elébe az egyiptomi turizmus: míg a Szabadság és Igazság Párt a lezser öltözetű és alkoholfogyasztó turistákat száműzné Egyiptomból, addig a szalafisták az ókori műemlékek arcábrázolásait borítanák be viasszal.

A Szuezi-csatorna és az energiaexport mellett a turizmus Egyiptom legfőbb bevételi forrása, azonban 2011-ben az év első felében lezajlott politikai események miatt a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest jóval kevesebb látogatója volt az országnak. Ennek kapcsán a Muzulmán Testvériség politikai szárnya, a Szabadság és Igazság Párt szigorúbb szabályozást sürget a turisták öltözködése és alkoholfogyasztása tekintetében. A közvélemény-kutatások szerint az egyiptomiak többsége is szívesebben alkalmazná nagyobb mértékben a szigorú vallási törvényeket.

Mohamed Szaad al-Katatni, a párt főtitkára közölte, hogy már egy albizottságot is felállítottak a probléma kivizsgálása és a turistákat érintő szabályzás megváltoztatása érdekében. „A fürdőruha és a nemi keveredés a tengerparton ellentmond a hagyományainknak. Ez nem csak vallási kérdés. Amikor a tengerpartra megyek, nem akarok meztelenkedést látni” – közölte Ali Kafagi, a párt gízai ifjúsági szervezetének vezetője. Kafagi szerint megoldást jelenthetnek a nemek tekintetében elkülönített strandok, vagy a visszafogottabb öltözet. Az ifjúsági vezető hangsúlyozta: a vendégek azt tehetnek a kijelölt területeken, amit akarnak, valamint aláhúzta, hogy pártja támogatja a turizmust.

Az egyiptomi konzervatívokat azonban nemcsak a fürdőruhák zavarják: Abd al-Munim a-Sahhat, a Dawa szalafista csoport szóvivője kijelentette, hogy a fáraók korából származó emlékeket is el kell rejteni a nyilvánosság szeme elől. „A fáraók kultúrája rothadt kultúra” – összegezte véleményét a vallási szervezet képviselője. A-Sahhat szerint az ókori szobrok arcát viasszal kellene beborítani, mert ellenkeznek az iszlám előírásaival.

Ezzel persze nem mindenki ért egyet: „alkohol és fürdőruha nélkül nem jönnek turisták, így évente 13 milliárd dollárt veszíthetünk” – jelentette ki a vendéglátóipari szövetség vezetője, Husszam a-Szaer. A borús kilátások egységbe tömörítették az egyiptomi vendéglátóipart, így létrejött a Turizmust Támogató Koalíció. Az új szervezet szerint a valódi probléma az, hogy az új egyiptomi pártok semmilyen – a bizonytalan egyiptomi vendéglátóipart védelmező – stratégiával sem rendelkeznek.

Fatima és Khadidzsa

Két leghíresebb, legtiszteletreméltóbb nő az iszlámban:

Khadidzsa

Született:?
Meghalt: 619, Mekka, ma Szaúd-Arábia

Életút: Gazdag arab kereskedőcsalád tagja. Több férje is volt. Özvegyasszonyként találkozott a fiatal Mohameddel, s munkát ajánlott számára. Mohamed karavánkereskedőként dolgozott neki. A munkakapcsolatból házasság lett. Mohamed 25 éves volt, Khadidzsa 40. Hűséges társa volt férjének. Legalább hat gyermeke született Mohameddel kötött házasságából. Fiai nem élték meg a felnőttkort. Élete utolsó éveit visszavonultan élte le.

Teljesítmény: Az első muzulmán hívő. Férje mellett akkor is kitartott, amikor üldözték. Aktívan terjesztette a muzulmán hitet.

Fatima

Született: 605, Mekka, ma Szaúd-Arábia
Meghalt: 633, Medina, ma Szaúd-Arábia

Életút: Mohamed próféta és Khadidzsa gyermeke. Mohamed legkedvesebb gyermekeként tekintenek rá. Életét meghatározta az iszlám vallás születése. A síita vallás alapítójának, Alinak a felesége. Fiatalon hunyt el. Az összes iszlám hívő tisztelettel gondol rá.

Teljesítmény: Követte apját a többistenhitű arab törzsekkel folytatott harcokban és az üldöztetésben. 622-ben ő is elhagyta Mekkát. Apja halála után vitába kezdett Abu Bakrral a vallási, politikai és anyagi örökségen. Férje révén a síita és szunnita ág szétválásában is szerepe volt.

/forrás/