A Kung fu

Talán a leghíresebb harcműveszet, küzdősport a világon a kung fu, amit Bruce Lee filmek, a ma nagyon népszerű Kung fu Panda tett igazán népszerűvé...:)


 

Most lássuk a Kung Fu történetét:

Maga a szó – kung fu – a nyugati emberek számára a kínai eredetű harcművészetek összefoglaló elnevezése, amely magában foglalja a megszámlálhatatlan sokaságú stílust. A kínaiak számára a kung fu fogalma valamely képesség, mesterség elsajátítását, valamilyen – magas szintű – tudás megszerzését jelöli, így a harcművészetek magas fokon való végzése is a Kung Fu egy fajtája.

A kínai eredetű harci művészetek – a Kung Fu – kialakulása igen hosszú múltra tekint vissza, a sok leírásban található azonban egy közös pont: a stílusok jelentős része kialakulását a Shaolin kolostorból eredezteti. Bár tény, hogy a kolostor megalakulása előtt már léteztek harcművészeti irányzatok, a későbbiekben ez a buddhista kolostor-együttes lett a Kung Fu stílusok fejlődésének egyik központja.A kolostort i.sz. 495-ben alapították egy Batuo nevű buddhista szerzetesnek. Később i.sz. 527-ben egy másik indiai szerzetes, Bodhidharma (kínai nevén Ta Mo), a Chan Buddhizmus megalapítója érkezett a templomba. Sokan eredeztetik tőle a Kung Fu kialakulását. Valójában a Shaolin szerzetesek már az Ő érkezése előtt is gyakorolták a harci művészeteket. Egy történet szerint a kolostor hírnevét annak köszönheti, hogy a korai Tang dinasztia korában 13 szerzetes mentette meg az uralkodó életét, kivívva így a császári ház jóindulatát és Kína szerte hírnevet szerezve a Shaolin kolostornak. A legendák szerint a Shaolin kolostor 36 részre volt osztva, mindegyik rész a saját külön Kung Fu technikáira specializálódott. Manapság úgy tudják, ezek fejlődtek később a különféle Kung Fu stílusokká.

Az elmúlt évszázadokban Kínában több ezer különböző stílus jött létre. A technikák alapját többnyire az állatvilág szereplőitől ellesett mozgásformák, elvek adták. A számtalan stílus többsége „családi” stílus volt, amelyek követői egy-egy családon belülről kerültek ki, és amelyek nagy részét sohasem oktatták nyíltan. A legtöbb ilyen stílus mára követőinek kihalásával elveszett.

A jelenlegi élő Kung Fu stílusok közül az egyik legismertebb és legnépszerűbb a Seven Star Mantis Stílus. Története az 1600-as évek közepére nyúlik vissza, amikor egy Wong Long nevű szerzetes az imádkozó sáska kézmozdulatainak és a majom lábmunkájának megfigyeléséből és az általa tanult irányzatok legjobb technikáinak ötvözéséből alakította ki a stílus mozgásrendszerét.

A Seven Star Mantis Stílus jelenlegi nagymestere Lee Kam Wing 1947-ben született Hong-Kongban. A stílus elsajátítását nagybátyja bátorítására 15 évesen kezdte el. Saját iskoláját Chiu Chi Man Nagymester engedélyével 1972-ben nyitotta meg Hong-Kongban. Azóta a stílusnak a világ 15 országában, így Magyarországon is szerzett követőket.

Az Imádkozó Sáska Stílus magyarországi elindítója Tix Richárd Nagymester volt, aki Karate, Kick Box és több Kung Fu stílusban végzett tanulmányai után 1988-ban került kapcsolatba a Seven Star Mantis rendszerével, és haláláig irányította a stílus magyarországi fejlődését. Ő utána a stílus vezetését tanítványai Kovács László, Liszka László és Váradi György mesterek vették át. Jelenleg 5 városban 10 Kung Fu iskolája van a stílusnak, amelyekben csaknem 1000 tanítványt oktatnak.

/forrás/