Hisztorianusz blogja

Historia est magistra vitae... "A legjava annak, amit a történelemnek köszönhetünk, az a lelkesedés, melyet ébreszt." /Goethe/

Feedek
Megosztás
Kedvenc zenéim


Bemutatkozás

Kedves ide látogató idegen/ismerős!
Először is remélem örömöd leled a blogomban, és talán remélhetem, hogy újra erre tévedsz, ha unatkozol... ;)
A blog jelmondata: Historia est magistra vitae...azaz a történelem az élet tanítómestere, de nem csak ennyi, több ennél, a történelem, ami mindannyiunkat láthatatlan szálként kapcsol össze.
Annak az embernek nem lehet jelene, jövője, akinek nincs múltja...ebben a blogban tehát a múlttal, a történelemmel foglalkozunk, hogy megismerjük a múltunkat...:)
*Ha esetleg hibát vétenék bejegyzéseimben előre is elnézést kérek, de nem vagyok történész, még bölcsész hallgató sem, csupán egy diáklány, akinek nagy-nagy szerelme a történelem... <3 :)""

Hisztorianusz

Kedvenc idézeteim

"A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében" /Eleanor Roosevelt/

"Változtatnom kell, követnem kell az álmomat, egy álmot, amely gyerekesnek tűnik, nevetségesnek, megvalósíthatatlannak, amelyre mindig is vágytam, de nem volt bátorságom megvalósítani." /Paulo Coelho/
"Barátból és könyvből keveset gyűjts, de az mind jó legyen." /közmondás/

És néhány idézet, a kedvenc "filozófusomtól" Albert Einsteintől:
"Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat."
"A valóság csupán illúzió, bár nagyon kitartó."
"A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot."
"A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."
"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."
"Isten ravasz, de sohasem rosszindulatú."

Címkefelhő

Cézanne,Daumier, Uecker kiállítás

Ma végre eljutottunk a Szépművészeti Múzeumban, megnéztük a Cézanne,Daumier, Uecker kiállításokat (kombinált jegyet váltottunk).  Nagyszerű nap volt, bár már a befogadó képességünk határ feszegettük, de még pont belefér. Egy probléma volt igazándiból, hogy a Cézanne kiállításon iszonyú tömeg volt, így alig lehetett megállni, normálisan megnézni egy képet, mert már lögdösött is tovább az izadt tömeg. A másik két kiállításon lényegesen kevesebben voltak, azokat picit talán jobban lehetett élvezni. A Daumier kiállítás nagyon tetszett, alapvetően karikatúrák voltak, pici leírásokkal, nagyon jók voltak, igazán jókat lehetett rajtuk nevetni. Az Uecker kiállítás számomra egyszerre volt furcsa és megrázó, ennyi szög egy fatáblában, érdemes megnézni, különleges módja ez az önkifejezésnek...És akkor egy kis ajánló következik:


 

Cézanne és a múlt

Hagyomány és alkotóerő

2012. október 26 - 2013. február 17.

Mintegy 150 művön keresztül mutatja be Cézanne és a múlt - Hagyomány és alkotóerő címmel a francia festő életművét és annak előzményeit a Szépművészeti Múzeum péntektől látogatható kiállítása. A több mint százéves Szépművészeti valaha volt legfontosabb tárlatának nevezte a posztimpresszionista alkotó magyarországi kiállítását a szerdai sajtóbemutatón a múzeum főigazgatója.

 

Így éltek ti /Honoré Daumier

A francia karikatúra mestere

2012. október 12 - 2013. március 3.

A Grafikai Gyűjtemény a kiváló francia grafikus közel 600 litográfiáját őrzi. 2009-ben a Nemzeti Kulturális Alap által elnyert pályázati pénz biztosította  a sürgős restaurátori beavatkozást igénylő lapok állagmegóvását. A múzeum vállalta, hogy kiállításon is bemutatja a munka eredményét, melynek esedékességét az is indokolja, hogy 1979-ben volt legutóbb monografikus kiállítása a 19. századi grafikatörténet egyik legkiválóbb képviselőjének.

Uecker. Képpé formált anyag

2012. december 15 - 2013. március 17.

ünther Uecker a II. világháborút követő nemzetközi kortárs képzőművészet egyik legmeghatározóbb alakja, aki szögképeivel, valamint a legendás ZERO csoporthoz való tartozása okán már fiatalon ismertté vált. Művészetének középpontjában a kezdetektől fogva a világ legsúlyosabb kérdései állnak: a háborús élmények és tapasztalatok feldolgozása, az ember ember által történő fenyegetettségének problematikája, a gyökereink felkutatása, a nyelvi kifejezés nehézségei, az ember életében a hit, a rituálé és az ima szerepének vizsgálata, a fogyasztói társadalmaknak és a természet ember által történő pusztításának a problémái, a katasztrófák következményeivel való szembenézés kérdése, a mulandóság és a nyomhagyás dilemmái, valamint a ciklikusság és az idő lineáris haladása közötti ellentmondás kibékíthetetlensége. Kevés művész van, akinek munkássága a kezdetektől napjainkig olyan következetesen reflektál
változó korunkra, mint Günther Uecker.

 

 

Forrás: http://www.szepmuveszeti.hu/

Egy kis őszi program ajánló

Műkincsek és bűnesetek – Ellopott és visszaszerzett kulturális örökségünk

2012. szeptember 7. - október 14.

A Szépművészeti Múzeum és az Országos Rendőr-főkapitányság közösen rendezett új időszaki kiállítása olyan ellopott műkincseket mutat be, melyek a sikeres hatósági munka és együttműködés eredményeként visszakerültek az eredeti tulajdonosokhoz. A 2006-ban az Örökség Galériában (KÖH) nyílt kiállítás főként az addigi eltelt két-három év fontosabb visszaszerzett alkotásait állította ki, de a ’90-es évek elejéig nyúlt vissza a témához. A Szépművészeti Múzeumban most a 2006 óta eltelt időszak jelentősebb fellelt műkincsei láthatóak. A tárlat rendkívül gazdag: az őskortól a 20. századig közel száz műtárgyat mutat be: értékes festményeket, ritka régészeti leleteket, antik szobrokat, középkori kőfaragványokat. A látogatók továbbá megismerkedhetnek a műkincsek elrablásának és megtalálásának krimibe illő történeteivel is.

Nem ritka, hogy a műkincsek, kulturális örökségünk értékes tárgyai különböző jogellenes cselekményeknek esnek áldozatul, mert ellopják, kicsempészik, sőt olykor elrabolják őket. Ez alól sem az állami múzeumok, sem a falusi templomok, de a magángyűjtemények rejtett kincsei sem mentesülnek. A KÖH adatai szerint ma Magyarországon évente 700-800 esetben történik műkincsrablás, körülbelül egy milliárd forintnyi kárt okozva. A statisztika azt mutatja, hogy az esetek száma csökken, azonban a kárérték nő, illetve egyre szakszerűbbé és kifinomultabbá válnak az elkövetők módszerei is. A betörések mellett a régészeti lelőhelyek ismeretlen fosztogatói, illetve a műkincs-csempészet is nagy problémát jelent. Jól mutatja ennek mértékét, hogy a világon a szervezett bűnözésnek - a fegyver és a kábítószer kereskedelem után - a harmadik legjövedelmezőbb ága a műkincs-lopás. 

A kiállítás alapvető célja, hogy olyan műalkotásokat és régészeti tárgyakat sorakoztasson fel, amelyek által bemutatható a rendőrség nyomozó szerveinek és együttműködő partnereinek – a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak – a kulturális javak védelme terén végzett eredményes munkája. A kiállított tárgyak jelentős részét a rendőrség sikeresen lefoglalta és visszaszolgáltatta a tulajdonosoknak. Egy kiállításon természetesen nem lehet bemutatni az utóbbi évek során megtalált összes kulturális értéket, a sikeres nyomozás eredményeképpen visszaszolgáltatott javak száma és összértéke jóval meghaladja a kiállításon szereplő műkincsekét.A tárlat felhívja a figyelmet a kulturális örökség védelmének fontosságára, és arra, hogy mit tehetnek maguk a tulajdonosok annak érdekében, hogy műtárgyaik, műkincseik nagyobb biztonságban legyenek.

A Szépművészeti Múzeumban bemutatott tárgyak közül is kiemelkedik az V. századból származó, aranyból készült, ékkövekkel díszített ékszerekből álló hun kori aranylelet, melynek összértéke meghaladja az 50 millió forintot. Szintén meghaladja az 50 millió forintnyi értéket azoknak a tárgyaknak az összértéke, melyet a Nógrád megyei Horpácsról, a Mikszáth Kálmán Emlékházból tulajdonítottak el 2006 őszén. Az elkövetők védett műkincseket loptak el, így az író több személyes tárgyát, valamint a 12 millió forintra becsült Szinyei Merse Pál Virágzó almafák című festményét, mely szintén megtekinthető ez alkalommal.


Szinyei Merse Pál: Virágzó almafák

A kiállítás első, nagyobb részében találhatóak a régészeti leletek, kőfaragványok, szobrok, festmények, míg a második, kissé elkülönített részben a szakrális vonatkozású tárgyak sorakoznak fel: így számos ikon, táblakép, könyv, szobor. Az itt kiállított tárgyak nagy részét a 2009-ben kifosztott egri Szent Miklós szerb ortodox templom kincsei teszik ki, ahonnan a betörők több tízmillió forint értékben ikonokat, ezüst kegytárgyakat, értékes misekönyveket loptak el.

Külön meg kell emlékezni azokról a köztéri műkincseikről, melyek fokozott mértékben vannak kitéve a környezeti hatásoknak és az emberi erőszaknak. Az ilyen műalkotások ellen elkövetett bűncselekmények nagyobb része az anyagi haszonszerzésre irányul és sajnos ezek helyreállítása, pótlása költséges, illetve az eredeti öntőforma híján gyakran lehetetlen. Az elmúlt időszak fontosabb köztéri alkotásainak vissza, - illetve helyreállításának történetéről ezen a kiállításon fotók segítségével tudhatunk meg többet. 

A kiállítás „A műkincsvédelem rendőri kapacitásának megerősítése” című projekt keretében valósult meg és 2012. október 14-ig ingyenesen látogatható a Szépművészeti Múzeum Dór Csarnokában rendes nyitva tartási időben (belépés  K-V 10.00-17.00 óra között, zárás 17.50 órakor)

Forrás: http://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/mukincsek-es-bunesetek-ellopott-es-visszaszerzett-kulturalis-oroksegunk-490

Egy kis őszi program ajánló

Műkincsek és bűnesetek – Ellopott és visszaszerzett kulturális örökségünk

2012. szeptember 7. - október 14.

A Szépművészeti Múzeum és az Országos Rendőr-főkapitányság közösen rendezett új időszaki kiállítása olyan ellopott műkincseket mutat be, melyek a sikeres hatósági munka és együttműködés eredményeként visszakerültek az eredeti tulajdonosokhoz. A 2006-ban az Örökség Galériában (KÖH) nyílt kiállítás főként az addigi eltelt két-három év fontosabb visszaszerzett alkotásait állította ki, de a ’90-es évek elejéig nyúlt vissza a témához. A Szépművészeti Múzeumban most a 2006 óta eltelt időszak jelentősebb fellelt műkincsei láthatóak. A tárlat rendkívül gazdag: az őskortól a 20. századig közel száz műtárgyat mutat be: értékes festményeket, ritka régészeti leleteket, antik szobrokat, középkori kőfaragványokat. A látogatók továbbá megismerkedhetnek a műkincsek elrablásának és megtalálásának krimibe illő történeteivel is.

Nem ritka, hogy a műkincsek, kulturális örökségünk értékes tárgyai különböző jogellenes cselekményeknek esnek áldozatul, mert ellopják, kicsempészik, sőt olykor elrabolják őket. Ez alól sem az állami múzeumok, sem a falusi templomok, de a magángyűjtemények rejtett kincsei sem mentesülnek. A KÖH adatai szerint ma Magyarországon évente 700-800 esetben történik műkincsrablás, körülbelül egy milliárd forintnyi kárt okozva. A statisztika azt mutatja, hogy az esetek száma csökken, azonban a kárérték nő, illetve egyre szakszerűbbé és kifinomultabbá válnak az elkövetők módszerei is. A betörések mellett a régészeti lelőhelyek ismeretlen fosztogatói, illetve a műkincs-csempészet is nagy problémát jelent. Jól mutatja ennek mértékét, hogy a világon a szervezett bűnözésnek - a fegyver és a kábítószer kereskedelem után - a harmadik legjövedelmezőbb ága a műkincs-lopás. 

A kiállítás alapvető célja, hogy olyan műalkotásokat és régészeti tárgyakat sorakoztasson fel, amelyek által bemutatható a rendőrség nyomozó szerveinek és együttműködő partnereinek – a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak – a kulturális javak védelme terén végzett eredményes munkája. A kiállított tárgyak jelentős részét a rendőrség sikeresen lefoglalta és visszaszolgáltatta a tulajdonosoknak. Egy kiállításon természetesen nem lehet bemutatni az utóbbi évek során megtalált összes kulturális értéket, a sikeres nyomozás eredményeképpen visszaszolgáltatott javak száma és összértéke jóval meghaladja a kiállításon szereplő műkincsekét.A tárlat felhívja a figyelmet a kulturális örökség védelmének fontosságára, és arra, hogy mit tehetnek maguk a tulajdonosok annak érdekében, hogy műtárgyaik, műkincseik nagyobb biztonságban legyenek.

A Szépművészeti Múzeumban bemutatott tárgyak közül is kiemelkedik az V. századból származó, aranyból készült, ékkövekkel díszített ékszerekből álló hun kori aranylelet, melynek összértéke meghaladja az 50 millió forintot. Szintén meghaladja az 50 millió forintnyi értéket azoknak a tárgyaknak az összértéke, melyet a Nógrád megyei Horpácsról, a Mikszáth Kálmán Emlékházból tulajdonítottak el 2006 őszén. Az elkövetők védett műkincseket loptak el, így az író több személyes tárgyát, valamint a 12 millió forintra becsült Szinyei Merse Pál Virágzó almafák című festményét, mely szintén megtekinthető ez alkalommal.


Szinyei Merse Pál: Virágzó almafák

A kiállítás első, nagyobb részében találhatóak a régészeti leletek, kőfaragványok, szobrok, festmények, míg a második, kissé elkülönített részben a szakrális vonatkozású tárgyak sorakoznak fel: így számos ikon, táblakép, könyv, szobor. Az itt kiállított tárgyak nagy részét a 2009-ben kifosztott egri Szent Miklós szerb ortodox templom kincsei teszik ki, ahonnan a betörők több tízmillió forint értékben ikonokat, ezüst kegytárgyakat, értékes misekönyveket loptak el.

Külön meg kell emlékezni azokról a köztéri műkincseikről, melyek fokozott mértékben vannak kitéve a környezeti hatásoknak és az emberi erőszaknak. Az ilyen műalkotások ellen elkövetett bűncselekmények nagyobb része az anyagi haszonszerzésre irányul és sajnos ezek helyreállítása, pótlása költséges, illetve az eredeti öntőforma híján gyakran lehetetlen. Az elmúlt időszak fontosabb köztéri alkotásainak vissza, - illetve helyreállításának történetéről ezen a kiállításon fotók segítségével tudhatunk meg többet. 

A kiállítás „A műkincsvédelem rendőri kapacitásának megerősítése” című projekt keretében valósult meg és 2012. október 14-ig ingyenesen látogatható a Szépművészeti Múzeum Dór Csarnokában rendes nyitva tartási időben (belépés  K-V 10.00-17.00 óra között, zárás 17.50 órakor)

Forrás: http://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/mukincsek-es-bunesetek-ellopott-es-visszaszerzett-kulturalis-oroksegunk-490

Kiállítások a Magyar Nemzeti Galériában

Ajánlom mindenkinek, akinek van egy szabad délutánja, hogy menjen el  MNG kiállításait megnézni, mi múlt hétvégén voltunk :)

Hősök, királyok, szentek 
A magyar történelem képei és emlékei

2012. január 3 - 2012. augusztus 26.


2012. január 3-tól Hősök, királyok, szentek. A magyar történelem képei és emlékei címmel látható a Magyar Nemzeti Galéria és a Munkácsy Alapítvány közös kiállítása. A tárlat sajátos csoportosításban mutatja be a magyar történelem képeit. Az elsősorban történelmi festményekre és portrékra épülő kiállítás célja, hogy a Himnusz és a Szózat mindenki által ismert sorain keresztül vonultassa föl a magyar művészet legkiválóbb alkotásait.

A Himnusz és a Szózat hívószavaira épülő nagy témák leginkább a történelmi festészeten keresztül jeleníthetők meg. A műfaj a 19. század nagy műfaja, az addigi történelmünk nagy sorsfordulóit, 1848-49 harcait, az elnyomás éveit, a Kiegyezéssel járó változásokat a történelmi festészet tudta a legérzékletesebb módon megjeleníteni. A korszak jelentős és hatalmas méretű alkotásait azonban - mint például Munkácsy Mihály 15 méteres Honfoglalását, vagy Benczúr Gyula Hunyadi Mátyásról szóló képciklusának elkészült darabjait - a magyar közönségnek alig volt alkalma eredetiben is megtekinteni.

A tárlat, amely a képzőművészeti alkotások mellett az államisághoz kapcsolódó dokumentumokat és tárgyakat is bemutat, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Országos Levéltár, a Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Széchényi Könyvtár és az Országgyűlés Hivatala együttműködésével valósul meg. A kiállítás szorosan kapcsolódik a Magyar Nemzeti Galéria 19. századi állandó kiállításának felújításához.

A Hősök, királyok, szentek. A magyar történelem képei és emlékei című időszaki kiállítást Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nyitotta meg. A kiállítás fővédnöke Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke. /forrás/

Ferenczy Károly (1862-1917) gyűjteményes kiállítása

2011. november 30 - 2012. május 27.

Százötven éve született Ferenczy Károly, a magyar festészet egyik legnagyobb hatású alakja. A kifinomult úriember, az érzékeny és tépelődő művész, a napfényben fürdő tájak festője - Szentendre, München, Párizs és Nagybánya mestere. A teljes életmű kiállítása 2012. május 27-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában.

Ferenczy Károly életművének bemutatása annak a kiállítási sorozatnak a része, amely nagyszabású egyéni tárlatokon keresztül a modern magyar művészet kialakulásának folyamatát tárja a látogatók elé a Magyar Nemzeti Galériában. Ennek jegyében rendeztük meg korábban Rippl-Rónai József, Mednyánszky László vagy Vaszary János gyűjteményes kiállítását. Noha Ferenczy Károly több képe is látható volt 1996-ban, a Nagybánya művészetét bemutató tárlaton, s festményei a Galéria 20. századi állandó kiállításának is alapvető darabjai, de a monografikus tárlatok sorából mindeddig hiányzott Ferenczy neve. Sőt, a művész munkásságának legjelesebb darabjai összegyűjtve csaknem egy évszázada voltak utoljára kiállítva, 1922-ben a Műcsarnokban, majd 1940-ben a Gróf Almásy-Teleki Éva Művészeti Intézetben (volt Ernst-Múzeum). Több generáció is felnőtt tehát anélkül, hogy találkozhatott volna e páratlan életmű egészével.

A kiállításra számos hazai és határon túli közgyűjteményből érkeztek művek: BTM - Kiscelli Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, MTA Művészeti Gyűjtemény, Széchényi Könyvtár, Zsidó Múzeum, győri Xantus János Múzeum, kaposvári Rippl-Rónai Múzeum, miskolci Herman Ottó Múzeum, pécsi Janus Pannonius Múzeum, szegedi Móra Ferenc Múzeum, szentendrei Ferenczy Múzeum, komáromi Dunamenti Múzeum, marosvásárhelyi Maros Megyei Múzeum, rimaszombati Gömör-kishonti Múzeum stb. A múzeumi anyag mellett több mint hatvan magángyűjteményi remekmű teszi teljessé a válogatást, az Antal-Lusztig Gyűjtemény, a Kogart Gyűjtemény, a Polgár Gyűjtemény jeles darabjai éppúgy helyet kapnak itt, mint egy londoni magángyűjtemény különlegessége, az életműben témája miatt páratlan tengerkép. A kiállításon Ferenczy Károly közel 150 festménye, 80 grafikája kerül bemutatásra, emellett mintegy 50 dokumentum (fotó, levél, katalógus, könyv) egészíti ki az anyagot.

A Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású időszaki tárlatait befogadó "A" épület két szintjét foglalja el a Ferenczy Károly kiállítás, mely nem a műtárgyfolyam kronológiájára, stiláris korszakaira koncentrál elsősorban, hanem jól elkülöníthető festői motívumok mentén tárja fel az életművet. A teremsorokban nyolc nagyobb témacsoport, azon belül néhány árnyaltabb témaegység nyomán bomlik ki az ouvre. (Önarckép, Zsánerkép, Nagybánya, Portré, Műterem világa, Bibliai képek, Család, Alkotói folyamat)

Ferenczy nagy műgonddal, fáradságot nem ismerő elmélyültséggel, a lényeget kutatva tökéletesítette műveit. Hetekig, hónapokig dolgozott egy-egy festményén, annak témavariációin. Kereste a leghatásosabb képkivágásokat, vizsgálta a kompozíciós egyensúlyt, méregette az egymásra rímelő színeket és formákat. A művész alkotói útkereséseibe enged bepillantást az a kiállítási egység, amelyben a Ferenczyre oly jellemző munkafolyamatot az egymás mellé sorakoztatott képi változatok, variációk és vázlatok sorával érzékelteti.

Ferenczy számára a család - mint érzelmi bástya és intellektuális közeg - rendkívül fontos volt. Az elsőszülött fiú Ferenczy Valér, apja hivatását követve ugyancsak festőművész lett, a két ikergyermek, Noémi és Béni pedig a képzőművészet más műfajaiban bontakoztatta ki tehetségét. Ferenczy Noémi a hazai gobelin művészet megteremtőjévé, Ferenczy Béni pedig a 20. századi magyar szobrászat egyik meghatározó alakjává vált. A kiállítás utolsó terme e párját ritkító művész família előtt tiszteleg. Ferenczy Károly családi vonatkozású művei kiegészülnek az ugyancsak képzőművész feleség, Fialka Olga, Ferenczy Valér, Ferenczy Noémi és Ferenczy Béni alkotásaival is.

A kiállítás földszinti fogadó terében, az ott felsorakoztatott emblematikus remekművek között kapott helyet a művész 1894-ben készült monumentális vászna, az Ádám című olajfestmény, melyet a kiállítás alkalmából, szponzori támogatással restauráltatott a múzeum. Ugyancsak a földszinten, külön kiállítási térben Ferenczy Károly sokszínű, a festői életmű által eddig némileg elfedett és háttérbe szorított grafikai munkásságával ismerkedhet a látogató. A kiállítás záróakkordjaként Ferenczy-festmények kinagyított fotói láthatók, olyan archív felvételek, melyek jelenleg lappangó főművekről készültek: a háborúban eltűntek, külföldre kerültek, vagy ismeretlen helyen vannak. A rendezők nem titkolt szándéka, hogy e fényképsorozattal a keresett képek felbukkanását segítse.

Ferenczy Károly neve a köztudatban leginkább az 1896-ban formálódó nagybányai művészteleppel kapcsolódott össze. Életműve szinte egybeforrt a Nagybánya-fogalommal. Az impresszionizmus és posztimpresszionizmus hazai változatának megteremtésével, a művészkolónia kiemelkedő alkotójaként, vezető mestereként a modern magyar festészet megalapozójává vált. Ouvre-jének tetemes részét alkotják a Nagybányán született, az ott élőket, a környező vidéket, a varázslatos fény- és színviszonyokat megörökítő festmények. Ferenczy életműve ugyanakkor jóval árnyaltabb és összetettebb, így több szempontú megközelítése nemcsak a szakma, de a magyar kultúra iránt érdeklődő hazai és külföldi közönség számára is fontos. A modern magyar festészet megteremtésének hosszú folyamatában Ferenczy munkásságának gazdagsága, személyiségének és festői működésének sokoldalúsága, példaértékű alkotói magatartása számos utat nyitott meg a követők előtt is. A kiállítás lehetővé teszi annak felmérését, hogy mit köszönhet a 20. század modernizmusa Ferenczynek, aki miközben német, francia vagy amerikai kortársaihoz hasonló problémák megoldásán gondolkodott, az egyik legsajátosabban magyar festői életművet hozta létre. Egyetemesség és a nemzethez való kötődés példásan megfért mind személyiségében, mint festői munkásságában. Egyszerre volt "európai" a szó legnemesebb értelmében és magyar a hazai festői hagyomány folytatásának és kibontakoztatásának értelmében.

A tárlathoz reprezentatív, tudományos katalógus is társul, melyben Ferenczy alkotói periódusait a korszakot kutató művészettörténészek mutatják be, és a kiállításra kerülő művek, az életműben elfoglalt jelentőségüket alátámasztó adatokkal ellátva kerülnek reprodukálásra. A kiállítás nyitásával egy időben jelenik meg a Ferenczy Károly levelezését (több, mint 400 levelet) tartalmazó kötet is, amelyet nem csak részletes tudományos apparátussal láttak el a szerkesztők, hanem egy kulcsszavakra keresést lehetővé tévő CD melléklettel is.

Az érdeklődők az interneten is nyomon követhetik a tárlat életét: a Ferenczy-blog (http://ferenczy-mng.blogspot.com/) sok érdekességet mutat be az előkészületektől a kiállítás épüléséig, míg a gyermekek számára külön kiállítási vezető készült a tárlathoz.

A kiállítás kurátorai Boros Judit és Plesznivy Edit művészettörténészek

/forrás/

Múzeumok őszi éjszakája a Magyar Nemzeti Bankban

Múzeumok őszi éjszakája a Magyar Nemzeti Bankban

Idén először a Magyar Nemzeti Bank is csatlakozik a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozathoz  melynek keretében 2011. november 5-én éjszaka a jegybank műemlék épülete megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. Szombaton 18 órától másnap hajnali 2-ig várjuk látogatóinkat.

Az érdeklődők nemcsak az interaktív Látogatóközpontot tekinthetik meg, hanem megismerhetik Budapest egyik legszebb épületét is, amely sötétedés után különleges megvilágításban elevenedik meg mindenki előtt.Tekintse meg galériánkat!

Programjainkból:

Éjszakai kincsvadászat az MNB épületében! (18.00 – 01.20)

A látogatók 50 fős csoportokban sétálhatnak végig az épület különleges szépségű folyosóin, és bepillanthatnak a Nagytanácsterembe is, ahol a jegybanki alapkamat mértékét meghatározó döntések is születnek. A résztvevők megtekinthetik az MNB elnökének dolgozószobáját és az Antall József nevét viselő Konferencia-központot. Játékos rejtvényeink segítségével ajándékokat is nyerhetnek.

Karikaturista (20.00 – 01.00) – MNB aula

Emlékek nélkül senki nem térhet haza tőlünk. Készíttessen magáról karikatúrát, vigyen haza óriási bankjegyet, amelyen saját arcképe szerepel.

„Bankjegylabor” (18.00 – 02.00) – MNB Antall József Konferencia-központ

Különleges megvilágításban a forintbankjegyek „új oldalukról” mutatkoznak be. Megtekintheti a jelenleg használt bankjegyeket UV fényben és megismerkedhet a szabad szemmel nem látható biztonsági elemekkel.

 

Érmeverés, bankjegynyomtatás, aranyrúd-emelés (18.00 – 02.00) - MNB Látogatóközpont

A látogatók olyan érdekes feladatokban is kamatoztathatják ügyességüket, mint az érmeverés, önarcképes bankjegynyomtatás és az aranyrúdemelés, sőt megtudhatják, mennyit érne súlyuk aranyban és euróban kifejezve.

Játéksarok (18.00 – 01.20) - MNB Látogatóközpont

A jegybank gondol a legkisebbekre is: részükre gyereksarkot rendez be, ahol a kicsik játékos formában ismerkedhetnek meg a pénz világával. Itt kipróbálható az MNB-darts, az MNB-Twister valamint számos kirakós és memória játék.

Filmvetítés (18.00 – 02.00) – MNB aula

A várakozás pillanatait szeretnénk izgalmasabbá tenni egy-egy érdekes film vetítésével: kisfilmjeink segítségével megtudhatja, milyen ismeretterjesztő játékokat vitt az MNB a Sziget fesztiválra és hogyan népszerűsítette a pénzügyi kultúrát a Volt fesztiválon.

Az MNB Látogatóközpont 18:00 és 02:00 óra között változatos programokkal és különleges hangulattal várja azokat, akik teljes pompájában szeretnék megismerni a jegybank épületét.

 

A belépés ingyenes, előzetes regisztráció nem szükséges.

További információk kérhetők a (06-1) 428-2752 telefonszámon, illetve az info@mnb.huemail címen.

 

Múzeum ajánló

Múzeum ajánló a jövő hétre, illetve az augusztus 20-ai nemzeti ünnepre:

Sziklakórház

Állandó kiállítások:

II. világháborús hadikórház és egészségügyi kiállítás (1944-45, 1956)

Légoltalmi riasztóközpont (1940)

Atombunker és polgári védelmi kiállítás (hidegháború időszaka 1950-1970)

A háborús ellátás orvosi eszközei, műszerei (1944-1980)

Friedrich Born emlékkiállítás

EXTRA: Görgeyék kincse!
Csak erős idegzetűeknek! Minden este 19:00-kor, az utolsó túra ZSEBLÁMPÁS! Világítás nincs! (Lámpát a helyszínen adnak.) Aki először fedezi fel a túrán a Görgey család Sziklakórházba hozott, majd elveszett kincsesládáját, jutalmat kap. Nem tudom ti hogy vagytok vele, nekem nagyon tetszik ez a dolog, egy kis kaland a hétköznapokban...:D

Bővebb infók ITT!

Hadtörténeti Múzeum

Állandó kiállítások:

- Piavetól a Donig, Dontól a Dunáig-Magyarország katonai története 1918-1948-ig

- ...és legördül a vasfüggöny, Magyarország katonai története 1946-1968-ig

- Kard és koszorú- ezer év katonai jelképeiből.

- "A Nagy Háború 1914-1918 - Mire a levelek lehullanak... Lehullottak..."

Időszaki kiállítás:

- 80 éves a magyar óceánrepülés

- Vivát Hadik!-A 300 éve született futaki gróf Hadik András tábornagy és emlékezete

Augusztus 20-án a nemzeti ünnepre való tekintettel INGYENES  a belépés!

Bővebb infók ITT!

A kínai agyaghadsereg Budapesten

A kínai agyaghadsereg Budapesten, ez a tárlat már csak szeptember 18-áig tekinthető meg a VAM Design Centerben.
Az első kínai császár agyaghadserege kiállítás a világ 8. csodája!
Több mint 100 katona, lovak, fegyverek, használati tárgyak tökéletes másolatai.

Bővebb infók ITT!

Láthatatlan kiállítás

Valami olyat is ajánlok azért, ami nem töris múzeum/kiállítás, ez a Láthatatlan Kiállítás:)

A Láthatatlan Kiállítás Budapest egy különleges interaktív utazás egy láthatatlan világba, ahol megpróbálhatsz eligazodni csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán. Bízz vakon!

Ha eljössz, Te is megértheted majd, milyen érzés az egyik legtöbb információt adó érzékszerved, a látásod nélkül élni, és hogyan erősödnke fel egyéb érzékeid...

Bővebb infók: ITT!

Parlamenti nyílt nap

Időpont: 2011. augusztus 20., 9.00–18.00

Az Ország Háza nemzeti ünnepeinken megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. Augusztus 20-án az idelátogatók 10 és 18 óra között léphetnek be a magyar törvényhozás épületébe. A nyitott Parlament program keretében az érdeklődők belátogathatnak a Díszlépcsőházba és az Országház Kupolatermébe, ahol megtekinthetik a Honvéd Koronaőrök által őrzött Szent Koronát.

Bővebb infók: ITT!

Feltárul a Vatikán titkos archívuma

Kiállítás nyílik a Vatikán titkos archívumának anyagából; a tárlaton bemutatják azt a pápai bullát is, amelyben a katolikus egyház kiátkozta Luther Mártont.

A kivételesnek ígérkező kiállítás februárban nyílik a Capitoliumi Múzeumban, és a Lux in Arcana címet viseli. A szervezők tájékoztatása szerint X. Leó pápa híres dekrétuma, a Decet Romanum Pontificem, amely 1521. január 3-án kelt, és amely megpecsételte az egyházszakadást a protestánsokkal, majd vallásháborúba sodorta Európát, a tárlat legjelentősebb darabjai között szerepel.

A www.luxinarcana.org portálon apránként fedik majd fel a kiállításra szánt dokumentumok sorát. A vallástörténeti emlékek első ízben kerülnek a nagyközönség elé. A Vatikán a tisztán látást és a történelmi objektivitást akarja szolgálni azzal, hogy bemutatja a dokumentumokat, amelyek meghatározták saját és a világ történelmét is, tekintet nélkül arra, hogy ez előnyös, vagy nem az egyházra nézve. Az egyház az igazságot és a közjót akarja szolgálni - hangsúlyozta Tarcisio Bertone, a pápai államtitkárság vezetője.

A titkos levéltárból kiállítják VII. Gergely pápa Dictatus papae című írását a XI. századból. Az egyházfő ebben kinyilatkoztatta, hogy a pápák minden hatalomnál nagyobbal bírnak e földön. A nagyközönség elé tárják XII. Piusz pápa dokumentumait is, amelyek a II. világháborúból származnak.

A tárlat hét hónapig fogadja a látogatókat, és része az archívum 400 éves fennállását ünneplő eseménysorozatnak. A levéltárat V. Pál pápa hívta életre az apostoli palotában. /forrás/

Agyagkatonák Budapesten

Van egy kiállítás, ami után már jó ideje sóvárgok és remélem még meg tudom nézni mielőtt tovább viszik, ez pedig a kínai agyagkatonák kiállítása, bár az agyagkatonák csak másolatok, de akkor is nagyon élethűek, szinte nem is lehet megmondani, hogy nem eredetiek. :)

Az ókori világ „nyolcadik” csodájának számító több mint kétezer éves kínai agyaghadsereg szombattól Budapesten is látható. Az első kínai császár katonáinak valósághű másolatai a Király utcai VAM Design Centerben várják az érdeklődőket, egészen szeptember 18-ig. További részletek ITT és ITT.


A középkori szentek világa a British Museumban

A középkori szentek világa a British Museumban

A középkori vallásosság tárgyi kincseit mutatja be a vezető brit múzeum nyári időszakos kiállítása. A tárlat nemcsak az ereklyéket, hanem azok vallási, társadalmi, és művészeti vonatkozásait is tárgyalja.

Teljes cikk ITT!

A kiállítás honlapja!

Rejtélyek és viták a maja kiállításon

Rejtélyek és viták a maja kiállításon

Minden riasztó jóslat jó valamire, így például az egyik rejtélyes maja naptár által 2012. december 21-re ígért nagy változás, amely egyesek szerint maga a világvége lehet, mind a párizsi Quai Branly múzeum, mind a guatemalai kormány számára új alkalmat teremtett arra, hogy ismét felhívja a figyelmet a titokzatos közép-amerikai civilizációra.