Hisztorianusz blogja

Historia est magistra vitae... "A legjava annak, amit a történelemnek köszönhetünk, az a lelkesedés, melyet ébreszt." /Goethe/

Feedek
Megosztás
Kedvenc zenéim


Bemutatkozás

Kedves ide látogató idegen/ismerős!
Először is remélem örömöd leled a blogomban, és talán remélhetem, hogy újra erre tévedsz, ha unatkozol... ;)
A blog jelmondata: Historia est magistra vitae...azaz a történelem az élet tanítómestere, de nem csak ennyi, több ennél, a történelem, ami mindannyiunkat láthatatlan szálként kapcsol össze.
Annak az embernek nem lehet jelene, jövője, akinek nincs múltja...ebben a blogban tehát a múlttal, a történelemmel foglalkozunk, hogy megismerjük a múltunkat...:)
*Ha esetleg hibát vétenék bejegyzéseimben előre is elnézést kérek, de nem vagyok történész, még bölcsész hallgató sem, csupán egy diáklány, akinek nagy-nagy szerelme a történelem... <3 :)""

Hisztorianusz

Kedvenc idézeteim

"A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében" /Eleanor Roosevelt/

"Változtatnom kell, követnem kell az álmomat, egy álmot, amely gyerekesnek tűnik, nevetségesnek, megvalósíthatatlannak, amelyre mindig is vágytam, de nem volt bátorságom megvalósítani." /Paulo Coelho/
"Barátból és könyvből keveset gyűjts, de az mind jó legyen." /közmondás/

És néhány idézet, a kedvenc "filozófusomtól" Albert Einsteintől:
"Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat."
"A valóság csupán illúzió, bár nagyon kitartó."
"A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot."
"A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."
"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."
"Isten ravasz, de sohasem rosszindulatú."

Címkefelhő

Mona Lisa kiszabadult

Mona Lisa arcai

Bár nem Mona Lisa lett az első az olaszok szépségversenyén, azért én úgy gondolom, hogy megérdemel vigaszdíjul egy külön bejegyzést tőlem...Azt azért szerintem mindenki elismeri, hogy a Mona Lisa az egyik, ha nem a legismertebb műalkotás az egész világon és sokakat megihlet azóta is szépségével...itt van néhány újszerű "műalkotás", az új Mona Lisák :D

Szépségverseny

Paolina szebb mint Mona Lisa

Miss Italia szépségkirálynő-választást tartottak az olasz képzőművészet nőket ábrázoló alkotásai között. Meglepetésre nem Mona Lisa fejére került a legszebbnek járó korona.

Ki a legszebb nő az olasz képzőművészetben? Erre a kérdésre keresett választ a Censis társadalomkutató intézet Az olaszok és a szépség elnevezésű felméréssel. Több mint ezer, 25-64 év közötti személy választhatott a már előre szelektált százhúsz szépség közül: az istennőket ábrázoló ókori szobroktól a 19. századi festményeken látható telt idomú nemesasszonyokig.

Az Itáliában őrzött vagy itáliai művészek alkotta végtelen számú nőábrázolás közötti első szűrést művészettörténészek és kommunikációs szakértők végezték, és természetesen nem hagyták ki a legismertebbnek számító Mona Lisát és a Vénusz-szobrokat sem. Az eredmény mégis meglepetéssel zárult. A Censis (censis.it) eredményei szerint a képzőművészet legszebbjének járó Miss Italia-díjat Paolina Borghese nyerte el.

Antonio Canova 1805-8 között alkotott, klasszicista márványszobráról van szó. A mű kezdetén huszonöt éves Paolinát - aki Napóleon húga és a római herceg Camillo Borghese hitvese volt - Canova a kor ízlése szerint ókori istennőt utánzó szobor formájában örökítette meg. Paolina az istennők közötti szépségversenyt megnyerő Győztes Vénuszként hever egy pamlagon kezében almával. A szobor a római Galleria Borghese képtárban látható.

A Paolina Borghese mögötti második helyezett szintén meglepetésnek számít: az első udvarhölgy címét Aphrodité Kallipügosz (vagyis Széphátsójú Aphrodité) nyerte el, Az ókori szobor a nápolyi Régészeti Múzeumban látható. A megkérdezett férfiak hetven százaléka szavazott Aphroditéra. Harmadik a 19. századi Francesco Hayez festette A velencei nő című festményének nőalakja lett. Negyedikként a Leonardo festette A kócos nő futott be, mely a pármai Galleria Nazionaléban látható. Az első húsz helyezett fele Vénuszt ábrázolja, közöttük Botticelli és Tiziano festményeinek nőalakjai. Leonardo híres Giocondája csak a hatvankettedik helyen végzett. /forrás/