Hisztorianusz blogja

Historia est magistra vitae... "A legjava annak, amit a történelemnek köszönhetünk, az a lelkesedés, melyet ébreszt." /Goethe/

Feedek
Megosztás
Kedvenc zenéim


Bemutatkozás

Kedves ide látogató idegen/ismerős!
Először is remélem örömöd leled a blogomban, és talán remélhetem, hogy újra erre tévedsz, ha unatkozol... ;)
A blog jelmondata: Historia est magistra vitae...azaz a történelem az élet tanítómestere, de nem csak ennyi, több ennél, a történelem, ami mindannyiunkat láthatatlan szálként kapcsol össze.
Annak az embernek nem lehet jelene, jövője, akinek nincs múltja...ebben a blogban tehát a múlttal, a történelemmel foglalkozunk, hogy megismerjük a múltunkat...:)
*Ha esetleg hibát vétenék bejegyzéseimben előre is elnézést kérek, de nem vagyok történész, még bölcsész hallgató sem, csupán egy diáklány, akinek nagy-nagy szerelme a történelem... <3 :)""

Hisztorianusz

Kedvenc idézeteim

"A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében" /Eleanor Roosevelt/

"Változtatnom kell, követnem kell az álmomat, egy álmot, amely gyerekesnek tűnik, nevetségesnek, megvalósíthatatlannak, amelyre mindig is vágytam, de nem volt bátorságom megvalósítani." /Paulo Coelho/
"Barátból és könyvből keveset gyűjts, de az mind jó legyen." /közmondás/

És néhány idézet, a kedvenc "filozófusomtól" Albert Einsteintől:
"Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat."
"A valóság csupán illúzió, bár nagyon kitartó."
"A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot."
"A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."
"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."
"Isten ravasz, de sohasem rosszindulatú."

Címkefelhő

10 tény az SS-ről

1. A védőosztag névre hallgató Schutzstaffelt, az SS-t 1925-ben hozták létre, hogy ellássa Hitler személyes védelmét. Az SS hamar túlnőtt a testőrség keretein, és szervezetei a náci párton, a rendőrségen és a titkosszolgálatokon keresztül behálózták az egész német államot.

2. Bár a testület neve védőosztag volt, kezdetben az SS tagok csak egy ún. SS-tőrrel voltak felfegyverezve.

3. Az SS feje, Heinrich Himmler a szlávokat leigázó I.(Madarász) Henrik német király reinkarnációjának tartotta magát.

4. Az SS tagok felett nem ítélkezhettek az állami bíróságok.

5. Az SS vezetők halálfejes ezüstgyűrűt hordtak.

6. Az SS-be csak árjabizonyítvánnyal lehetett belépni, amely igazolta, hogy a jelentkező 1800. január 1-ig visszamenőleg nem rendelkezik zsidó felmenőkkel.

7. Egy házasság előtt álló SS-tagnak igazolnia kellett menyasszonya árja származását és kérelméhez a leendő ara fürdőruhás képét is csatolnia kellett.

8. Az SS tagokkal szemben általános elvárás volt, hogy ne kötődjenek egyetlen vallásos intézményhez sem. Kereszteléseken és temetéseken a papok nem jelenhettek meg.

9. Az SS-vezér Heinrich Himmler azt remélte, hogy a háború után az egész SS-t egy vegetáriánus, alkohol- és nikotinfüggőségtől mentes szervezetté teheti.

10. Az SS bevetési csoportjai, az ún. Einsatzgruppék fél év alatt közel félmillió zsidót mészároltak le a Szovjetunió megszállt területein. Vérengzéseiket többnyire lőfegyverrel követték el.

Forrás

A megszállott Himmler és a kelták

A kelta mitológia megszállottja, Heinrich Himmler aranykincseket lopott el egy előkelő házaspár ősi sírjából Délnyugat-Németországban. A Himmler által kifosztott kelta sír közelében találtak egy i. e. 500 körül épült földalatti piramist is, amiről azt feltételezik, hogy rengeteg kincset rejthetett.

A hírhedt SS-vezető, aki rajongott a kelta mitológiáért, aranyleleteket tulajdonított el egy Délnyugat-Németországban eltemetett előkelő házaspár sírjából a badeni Bühl városában. A 180 milliárd forintra becsült zsákmány sohasem került elő.

Azonban a régészek a minap eljutottak egy másfél négyzetméternél is nagyobb vaskori sírkamrához, amely valószínűleg egy kelta vezetőhöz köthető.

Az ásatást végző vezető régész, Frieder Klein elmondta: „Rendkívül megdöbbentünk, ez igazán egyedülálló felfedezés.” Majd hozzátette: „a kelta világban nincs semmi, ami ehhez hasonló lenne.”

Martin Waldhoer geológus, akinek vezetésével hanghullámok segítségével találták meg a ritka leletet, reméli, hogy az ásatásokat még ebben az évben elkezdhetik. /forrás/

1923. november 8. | A müncheni sörpuccs kezdete

Néha a legkomikusabb dolgok is véresen komolyakká válnak. 1923-ban Hitler még csak Mussolini nevetséges epigonja. 10 évvel később azonban fordult a kocka. Lehet, hogy a németek már nem tudtak józanok maradni?


„Kitört a nemzeti forradalom![…] A bajor és a berlini kormányt eltávolítottuk a helyéről, és azonnal új kormányzatot alakítunk. A Reichswehr [német birodalmi haderő] és a rendőrség barakkjait elfoglaltuk. Mindkettő fegyveres szerv csatlakozott a svasztikához.”

(Ezek voltak a sörpuccs híres nyitó mondatai, melyekben Hitler erősen eltúlozta a valós helyzetet)

1923. november 8-án kezdődött Münchenben az Adolf Hitler által szervezett híres „sörpuccs”, mely során a Német Nemzetiszocialista Munkáspárt (NSDAP) és a vele szövetségben álló Kampfbund más tagszervezetei megkísérelték átvenni a hatalmat Bajorország fővárosában. A Mussolini példája nyomán elgondolt államcsíny – a rendfenntartó szervek lojalitása miatt – végül kudarccal és Hitler bebörtönzésével végződött, egyúttal pedig megteremtette a később hatalomra jutó nácik „eredetmítoszát.”

/forrás és további infók/

A náci űrprogram mítosza

Csak a katonai célú rakétagyártást forszírozta a náci vezetés, a német űrkutatás legendáját a NASA-hoz leigazolt tudós, a V-2 kifejlesztője, Wernher von Braun kezdte terjeszteni, majd tartotta életben.

A sci-fi rajongók és gyakorlott összeesküvés-gyártók szeretnek eljátszadozni a gondolattal, hogy vajon tényleg volt-e űrprogramja a Harmadik Birodalomnak. Robert A. Heinlein volt az első a sorban, az amerikai író már 1947-ben értekezett a témáról, míg ma a várhatóan 2012-ben vászonra kerülő finn alkotás, a Vaség okozza a legnagyobb izgalmat a hívők körében.

Van-e bármi alapja a feltételezésnek, vajon tényleg űrprogramon dolgozott a náci vezetés? „Ez abszolút kizárható” – fogta rövidre a vitát Michael Neufeld, a Smithsonian űrkutatás-történeti kurátora. „Ez a félremagyarázás tipikus esete. Az emberek általában egyenlőségjelet tesznek a rakéta- és az űrprogram közé, de a németek rakétaprogramja kizárólag a fegyvergyártásra szorítkozott. Ez volt az egyetlen oka, hogy a Harmadik Birodalom támogatta a rakéták gyártását. A cél az volt, hogy létrehozzák a V-2-t, majd esetleg további nagyobb, interkontinentális rakétákat is gyártsanak” – tette hozzá.

A náci Németországban 1933 és 1945 között kevés olyan tudományos kutatás folyt, amely nem hadicélokat szolgált, ez pedig különösen igaz volt a rakétatechnikára. Még ha az olyan tudósok, mint Wernher von Braun „vegytiszta” tudományos űrkutatásról is álmodoztak, ez végül a rakétameghajtású fegyverek kifejlesztésében realizálódott. „Felismerték, hogy a fegyverprogram farvizén el lehet jutni az űrkutatásig” – mondta el Braun életrajzírója, Bob Ward. „Az űrprogramig a katonai célú kutatáson át, a technológiai fejlődésen keresztül juthattak volna, mindenesetre nem gondolom, hogy a politikai vezetésnek voltak ilyen ambíciói” – tette hozzá.

Az űr feltérképezése iránti vágy artikulálására azonban nem a nácik hatalomra jutása idején került sor. A húszas-harmincas években német tudósok, köztük az űrkutatás egyik úttörője, Hermann Oberth kezdtek foglalkozni az űrutazás kivitelezhetőségéről. „Aztán jöttek a nácik, és elkezdték dönteni a pénzt a fegyverprogramba” – mondta Neufeld.

A háború után a német tudósok fontos szerepet játszottak az amerikai és a szovjet űrprogramban. Braun például a NASA-nál helyezkedett el, s segítette életben tartani a német űrkutatásról keringő mítoszokat. „Ahogy a róla szóló életrajzban is írtam, Braun az űr megszállottja volt, csak ez foglakoztatta, ugyanakkor szélsőjobboldali nézeteket vallott, a nácikkal szimpatizált. Így a fegyvergyártás nem akarata ellenére történt” – nyilatkozta Ward.

Még a világháború után is katonai célokat szolgált a V-2, a német elme és találékonyság pedig hozzájárult szovjet-amerikai űrprogram elmérgesedéséhez. „A V-2 valójában nem a németek számára jelentett áttörést, inkább az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Franciaország és más államok céljait szolgálta. Lerakta az alapokat az űr meghódításához” – tette hozzá a kutató. /forrás/

A nácik újraírták a Bibliát

Hitler különleges Bibliájából kiderül, hogy az egyházak ellen folytatott küzdelemben a nácik megpróbálták kiszerkeszteni a zsidókat a könyvek könyvéből.

A furcsa könyvre levéltári kutakodásai során a Nordelbischen Egyházi Hivatal munkatársa, Hansjörg Buss bukkant rá. Az 1941-ben több százezer példányban megjelent könyvet a nácik által megszállt Európa minden templomába eljuttatták. Érthető okokból a legtöbbet a háború végéhez közeledve megsemmisítették, így mára csak pár darab maradt belőle.

Hitler komolyan csodálta az egyház szervezetét, ám tanításaival nem értett egyet. Hamar rá kellett jönnie, hogy eszméi csak saját mozgalmában  népszerűek, és a németországi egyházak hatalmát nem tudja megtörni. Ezt jelezte az is, amikor a háború előtt a püspökök szólaltak fel a fogyatékosok céltudatos meggyilkolása ellen. A Führer ekkor elhatározta: szükség van a hívők átnevelésére, így 1939-ben teológiai központot hozott létre az Újszövetség újraírására. Elképzeléseiben ugyanis egy olyan Biblia képe lebegett, amelyből minden zsidó hivatkozást, és a megbocsájtó szeretetre vonatkozó kifejezést eltüntetnek majd.

A "Német egyházi életben lévő zsidó befolyás felkutatására és eltávolítására létrehozott Intézet" legfőbb feladata Jézus árjásítása, és zsidó gyökereinek eltörlése volt. Az intézet élére Hitler Walter Grundmannt nevezte ki. A munka kezdetben jól haladt, az Intézet tevékenységének csúcspontján több, mint 50-en dolgoztak a zsoltárok és a szövegek átírásán. Az új Bibliában nem szerepeltek többé például a Messiás, halleluja, Mózes és Jeruzsálem szavak, és az új történetben Krisztus kereszthalálát kizárólag a zsidókkal történt összetűzése okozta. A Tízparancsolat is érdekes formában alakult át: míg a Führer tisztelete külön pont lett, addig például az ölésre és lopásra vonatkozó parancsokat egyszerűen kihúzták a listából.

Mindez azonban csak addig számított, amíg Hitlert és Himmlert érdekelte a munka. A háború kudarcai után már nem foglalkoztak hasonló elképzelésekkel - mondta el a lapnak Ulrich Messner történész. /forrás/

A Vöröskereszt és a Vatikán segíthette a nácik menekülését

Több ezer náci menekülésében segédkezhetett a Vöröskereszt és a Vatikán - állítja Gerald Steinacher. A Harvard kutatójaként dolgozó történész új könyvében foglalta össze kutatási eredményeit.

Egy eddig kiadatlan forrásokon alapuló könyv szerint a Vöröskereszt és a Vatikán nácik ezreinek segített a menekülésben. Mindez kevéssé újdonság: a nemzetközi segélyszervezet már korábban elismerte, hogy az irataikat vesztett rászorulók megsegítésére létrehozott speciális dokumentumát (10.100s) a menekülő háborús bűnösök használhatták fel, visszaélve az ügyintézők túlterheltségével. A 10.100s igazolás a menekültek elvesztett iratait pótolta, lehetővé téve az egyes országok közötti szabad mozgást.

Gerald Steinacher, a Harvard kutatója most azonban a Vöröskereszt archívumaiból származó utazási dokumentumokat hasonlította össze a keresett háborús bűnösök jegyzékével, és arra a következtetésre jutott, hogy egyedül Nagy-Britanniába és Kanadába 8000 egykori Waffen-SS tag jutott el.

Steinacher könyvében (Nazis on the Run: How Hitler's henchmen fled justice) a náci menekülőknek nyújtott egyházi segítséget is elemzi. Szerinte a Vatikán azért segíthette a menekülőket, mert egyrészt reménykedett az európai kereszténység újjászületésében, másrészt rettegett a kommunista Szovjetuniótól. Így Vatikáni Menekült Bizottságon keresztül ismert háborús bűnösök kaptak hamis személyazonosságot.

A háború utáni zavaros helyzetben a túlterhelt Vöröskereszt megbízott az egyházi állam által kiadott igazolásokban és a gyakorta felületes szövetséges katonai vizsgálatok után kiadott nyomtatványokban. A Harvard kutatója a Vöröskereszt-delegációk belső levelezésének vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a segélyszervezet egyes tisztviselői is tudták, hogy igazolásaikat menekülő nácik használják fel.

Steinacher szerint a dokumentumokból kiderül, hogy a Vöröskereszt főképp Rómában és Genovában 120 ezer ilyen dokumentumot adott ki, így a menekülő nácik 90 százaléka Olaszországon keresztül jutott főként Spanyolországba és Észak- és Dél-Amerikába.

A Vöröskereszt elzárkózott Steinacher felfedezéseinek kommentálásától, ugyanakkor a segélyszervezet kifejezte a sajnálkozását amiatt, hogy okmányaival visszaéltek a menekülő háborús bűnösök. /forrás/