Hisztorianusz blogja

Historia est magistra vitae... "A legjava annak, amit a történelemnek köszönhetünk, az a lelkesedés, melyet ébreszt." /Goethe/

Feedek
Megosztás
Kedvenc zenéim


Bemutatkozás

Kedves ide látogató idegen/ismerős!
Először is remélem örömöd leled a blogomban, és talán remélhetem, hogy újra erre tévedsz, ha unatkozol... ;)
A blog jelmondata: Historia est magistra vitae...azaz a történelem az élet tanítómestere, de nem csak ennyi, több ennél, a történelem, ami mindannyiunkat láthatatlan szálként kapcsol össze.
Annak az embernek nem lehet jelene, jövője, akinek nincs múltja...ebben a blogban tehát a múlttal, a történelemmel foglalkozunk, hogy megismerjük a múltunkat...:)
*Ha esetleg hibát vétenék bejegyzéseimben előre is elnézést kérek, de nem vagyok történész, még bölcsész hallgató sem, csupán egy diáklány, akinek nagy-nagy szerelme a történelem... <3 :)""

Hisztorianusz

Kedvenc idézeteim

"A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében" /Eleanor Roosevelt/

"Változtatnom kell, követnem kell az álmomat, egy álmot, amely gyerekesnek tűnik, nevetségesnek, megvalósíthatatlannak, amelyre mindig is vágytam, de nem volt bátorságom megvalósítani." /Paulo Coelho/
"Barátból és könyvből keveset gyűjts, de az mind jó legyen." /közmondás/

És néhány idézet, a kedvenc "filozófusomtól" Albert Einsteintől:
"Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat."
"A valóság csupán illúzió, bár nagyon kitartó."
"A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot."
"A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."
"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."
"Isten ravasz, de sohasem rosszindulatú."

Címkefelhő

Fotókon a Közel-Kelet Nazca-vonalai

Több ezer, a perui Nazca-vonalakhoz hasonló geoglifa található a Közel-Keleten, ahol légifelvételekkel sikerült azonosítani a több tíz méter átmérőjű köröket.

A régészek által „kerekeknek” nevezett szimbólumok változatos formájúak, közös jellemzőjük, hogy szinte mindegyik kör alakú, maguk a „küllők” pedig eltérő alakban lettek kialakítva. A kutatók szerint legalább kétezer évesek lehetnek a kőformák, s általában lávamezőkön találhatók.

„Jordániában sokkal több ilyen formával találkoztunk, mint akár Peru esetében, ráadásul ezek sokkal nagyobbak és idősebbek” – nyilatkozta David Kennedy, a Nyugat-Ausztrál Egyetem ókortudománnyal foglalkozó professzora, aki felfedezéseit a Journal of Archaeological Science következő számában megjelenő tanulmányában foglalta össze.

Az eredetileg római kori régészettel foglalkozó szakember egy a Királyi Légierő kötelékébe tartozó, a húszas években légipostai szolgálatot teljesítő pilóta feljegyzéseit olvasva fordította figyelmét Jordánia felé. 1927-ben Percy Maitland romokról szóló írást jelentetett meg az Antiquity akkori számában, amelyben leírta, hogy a köveket „láva-országban” látta, a beduinok pedig a „régiek munkájaként” utalnak rájuk.

Kennedy és csapata légifelvételeket, illetve a Google Earth fotóit elemezte, mivel a helyszínen igen nehéz őket feltérképezni. „Amikor terepen van az ember, bizonyos esetekben lehet mintákra következtetni, de ez egyáltalán nem könnyű. Ha viszont néhány száz méter magasból szemléljük a formákat, minden más lesz” – magyarázta Kennedy, aki szerint a formák sokat változhattak az évszázadok során, mivel az emberek úgy közlekedtek keresztül-kasul a területen, hogy gyakorlatilag nem tudták, mi van a lábuk alatt.

Néhány kerék önmagában áll, de a legtöbb egy struktúrában helyezkedik el. Szaúd-Arábiában derékszögű alakzatok is vannak, ezek a küllők számából és elhelyezkedéséből ítélve asztronómiai funkcióval bírhattak. Egyes formák közelében kőhalmok találhatók, s talán ennek tudható be, hogy korábban házaknak vagy temetőknek sejtették a funkcióját tekintve egyelőre ismeretlen célból épített kőformákat. /forrás/

Új Nazca-rajzokat azonosítottak

Japán kutatók két új, úgynevezett geoglifára bukkantak a teljességükben csak levegőből látható ősi ábráiról világhíressé vált perui Nazca-sivatagban.

Peru egy félreeső vidékén, Limától 400 kilométerre délre, a Pampas de Jumana nevű fennsíkon láthatók a gigantikus mértani alakzatok, monumentális állatfigurák és nyílegyenes vonalak, amelyek közös jellemzője, hogy egyetlen, önmagát sehol nem metsző vonalból állnak.

Az ábrákat valószínűleg a nazca indiánok készítették, akik az inka birodalom felemelkedése előtti Peru egyes területeit lakták. Az állat- és emberábrázolások, növények, geometrikus minták Kr.e. 500 és Kr.u. 500 között, azonos  módon készültek: a talajról lekaparták a felszíni vörös  kavicsréteget, hogy feltáruljon az alatta fekvő halványsárga kőzet. A világ legnagyobb grafikai alkotása 450 négyzetkilométeres területet foglal el. A Nazca-vonalakat az UNESCO 1994-ben vette fel a világörökségi listára.

A japán kutatócsoport Szakai Maszatóval, a Jamagata Egyetem professzorával az élen emberi fejet és egy eddig azonosítatlan állatot ábrázoló geoglifát fedezett fel. 2006-ban ugyanez a kutatócsoport 100 új ábrát fedezett fel a fennsíkon.

Az emberi fejnek tűnő geoglifa 4,2 méter hosszú és 3,1 méter széles, és a kutatók azonosították az ábrán a két szemet, a szájat, valamint a jobb fület. A helyszínen talált kerámiatöredékek elemzése alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az emberi fejet ábrázoló geoglifa a nazca civilizáció kezdeti időszakából, esetleg még korábbról származik.

Az állatábrázolásnak vélt geoglifa 2,7 méter hosszú és 6,9 méter széles, és a tudósoknak eddig nem sikerült azonosítaniuk, hogy mikor készült a rajz. A kutatócsoport véleménye szerint a két geoglifát kis méretük miatt nem sikerült eddig észlelni a légi felvételek során.

/forrás/