Hisztorianusz blogja

Historia est magistra vitae... "A legjava annak, amit a történelemnek köszönhetünk, az a lelkesedés, melyet ébreszt." /Goethe/

Feedek
Megosztás
Kedvenc zenéim


Bemutatkozás

Kedves ide látogató idegen/ismerős!
Először is remélem örömöd leled a blogomban, és talán remélhetem, hogy újra erre tévedsz, ha unatkozol... ;)
A blog jelmondata: Historia est magistra vitae...azaz a történelem az élet tanítómestere, de nem csak ennyi, több ennél, a történelem, ami mindannyiunkat láthatatlan szálként kapcsol össze.
Annak az embernek nem lehet jelene, jövője, akinek nincs múltja...ebben a blogban tehát a múlttal, a történelemmel foglalkozunk, hogy megismerjük a múltunkat...:)
*Ha esetleg hibát vétenék bejegyzéseimben előre is elnézést kérek, de nem vagyok történész, még bölcsész hallgató sem, csupán egy diáklány, akinek nagy-nagy szerelme a történelem... <3 :)""

Hisztorianusz

Kedvenc idézeteim

"A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében" /Eleanor Roosevelt/

"Változtatnom kell, követnem kell az álmomat, egy álmot, amely gyerekesnek tűnik, nevetségesnek, megvalósíthatatlannak, amelyre mindig is vágytam, de nem volt bátorságom megvalósítani." /Paulo Coelho/
"Barátból és könyvből keveset gyűjts, de az mind jó legyen." /közmondás/

És néhány idézet, a kedvenc "filozófusomtól" Albert Einsteintől:
"Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat."
"A valóság csupán illúzió, bár nagyon kitartó."
"A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot."
"A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."
"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."
"Isten ravasz, de sohasem rosszindulatú."

Címkefelhő

Szulejmán kalendárium

VS.

1528. január 27.

I. Szulejmán szövetséget köt Szapolyaival

I. Szulejmán Isztambulban szövetséget köt Szapolyai Jánossal, akinek védelmet ígér Ferdinánddal szemben.

 

Egy kis kalendárium, csak mert kezdtem a megkedvelni azt a Szulejmánt, akit a törökök próbálnak eladni a világnak, egy romantikus hős szerelmes, intelligens, vonzó stratéga, nagyszerű politikus, igazi diplomata stb. Nagyon érdekesnek találom, ahogy egy-egy film, sorozat mennyire képes formálni a történelemhez, a történelmi eseményekhez való viszonyúnkat. Találtam egy nagyon jó blogot és ott egy jó cikket a sorozatról, ajánlom mindenki figyelmébe, aki kicsit más szemszögből is szívesen nézni az eseményeket, magát a sorozatot akár...BLOG LINKJE!

Szulejmán (török sorozat)

Múlt hét szerdán kezdte sugározni az RTL klub a Szulejmán című török sorozatot. Kíváncsiságból belenéztem, imádom a történelmi témájú sorozatokat, filmeket, könyveket, gondoltam ez sem lehet rossz, főleg, hogy a főszereplő Halit Ergenç, az a török színész, aki a Seherezádéban is játszott, azt a török sorozatot is imádtam, bár a vége felé már nem néztem, kicsit vontatott lett.


Röviden a sorozatról: Szulejmán, a török birodalom fiatal uralkodója, 26 évesen a világ meghódítására készül. Közben folyamatosan érkeznek az új háremhölgyek a szultán palotájába, köztük a gyönyörű Rokszolana, aki mély benyomást tesz Szulejmánra. A szultán édesanyja és felesége rossz szemmel nézik a fellángoló szerelmet és mindent megtesznek, hogy eltávolítsák az udvarból a lányt. Az asszonyok féltékenysége mellett az uralkodóra veszélyt jelentenek azok a befolyásos pasák is, akik ellenzik Szulejmán intézkedéseit. (Forrás)

A törtnélmi hitelesség mondjuk nem volt szempont a sorozat készítőinél, ezt a ruházatokon is már először is láttam, de azért jobb lesz figyelnünk a sorozat során. Egy másik blogoló már be is számolt előzetesen a magyar történelemmel kapcsolatos tévedéskről, amik a sorozatban lesznek. Bővebben erről itt olvashattok. ITT!