Hisztorianusz blogja

Historia est magistra vitae... "A legjava annak, amit a történelemnek köszönhetünk, az a lelkesedés, melyet ébreszt." /Goethe/

Feedek
Megosztás
Kedvenc zenéim


Bemutatkozás

Kedves ide látogató idegen/ismerős!
Először is remélem örömöd leled a blogomban, és talán remélhetem, hogy újra erre tévedsz, ha unatkozol... ;)
A blog jelmondata: Historia est magistra vitae...azaz a történelem az élet tanítómestere, de nem csak ennyi, több ennél, a történelem, ami mindannyiunkat láthatatlan szálként kapcsol össze.
Annak az embernek nem lehet jelene, jövője, akinek nincs múltja...ebben a blogban tehát a múlttal, a történelemmel foglalkozunk, hogy megismerjük a múltunkat...:)
*Ha esetleg hibát vétenék bejegyzéseimben előre is elnézést kérek, de nem vagyok történész, még bölcsész hallgató sem, csupán egy diáklány, akinek nagy-nagy szerelme a történelem... <3 :)""

Hisztorianusz

Kedvenc idézeteim

"A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében" /Eleanor Roosevelt/

"Változtatnom kell, követnem kell az álmomat, egy álmot, amely gyerekesnek tűnik, nevetségesnek, megvalósíthatatlannak, amelyre mindig is vágytam, de nem volt bátorságom megvalósítani." /Paulo Coelho/
"Barátból és könyvből keveset gyűjts, de az mind jó legyen." /közmondás/

És néhány idézet, a kedvenc "filozófusomtól" Albert Einsteintől:
"Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat."
"A valóság csupán illúzió, bár nagyon kitartó."
"A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot."
"A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."
"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."
"Isten ravasz, de sohasem rosszindulatú."

Címkefelhő

Jacques de Molay, az utolsó templomos Nagymester

Jacques de Molay ( 1240/1250 körül - 1314. március), a Templomosok 23. és egyben utolsó Nagymestere, ő vezette a rendet 1292. április 20-tól egészen annak 1312-es feloszlatásáig. Hugues de Payns mellett ő a legismertebb templomos lovag, Nagymesterként a célja az volt, hogy megreformálja a Templomos lovagrendet, hogy az képes legyen megbirkózni a Szentföldön végbement változásokkal. Európában csökkent a keresztes hadjáratok támogatottsága, valamint bizonyos háttérben mozgó erők a rend feloszlatásán és annak vagyonának megszerzésén munkálkodtak. Szép Fülöp Franciaország királya költséges háborúkat folytatott, amihez pénzre volt szüksége, melyet a Templomos rend biztosított számára, azonban, hogy az összeg visszafizetésétől megmeneküljön 1307-ben Franciaországban lefogatta Jacques de Molay Nagymestert és a többi francia templomost. Kínvallatással eretnekségről tanúbizonyságot adó beismerő vallomást csikart ki a Nagymesterből, mely azt később visszavonta, ezért Fülöp dühében 1314-ben máglyára küldte és Párizsban megégette.

A Szent Grál helyét mutathatja egy rejtélyes staffordshire-i felirat

A legnagyobb elméket is összezavarja a shugborough-i Pásztor Emlékmű titkos felirata, amelynek megoldása 150 éve várat magára - és ellenáll az összeesküvés-elméletgyártók újabb próbálkozásainak.

A 18. századi emlékműven olvasható, nyolc betűből álló kód megfejtési kísérletei között ugyanúgy megtaláljuk a szerelmes verset, mint a bibliai idézetet; egyesek pedig úgy gondolják, hogy az OUOSVAVV (egy D és egy M betű által közrefogva) feliratot a templomosok hagyták hátra, amivel a Szent Grál helyét akarták megmutatni.

A betűsor igazi jelentése azonban csalódással érhet fel A da Vinci-kód-féle rejtély iránt fogékonyak számára – legalábbis A.J. Morton történész szerint, aki azt állítja, hogy a felirat nem más, mint egy 19. századi grafiti, amelyet Shugborough két egykori lakosa – egyébként az emlékmű készítőjének, Thomas Ansonnak rokonai – bizonyos George Adams és felesége, Mary Vernon-Venables jegyeztek fel az utókor számára.

„A 19. századig semmilyen utalás nincs a titkos kódra, ami azt jelenti, hogy ezt követően kerülhetett az emlékműre” – mondta el Morton, aki szerint Adams felesége Vernon első bárójának lánya és Edward Vernon-Harcourt york-i püspök testvére volt. Ezért valószínű, hogy a kód a M'ary 'V'enables – 'V'ernon of 'S'udbury Hall, 'V'ernon of 'D'erbyshire bárója, a becsületes Edward 'V'ernon-Harcourt és az első 'V'iscount 'A'nson of 'O'rgreave és 'S'hugborough nevét rejti.

A Pásztor Emlékmű a világ egyik legrejtélyesebb feladványának számít, többek között Dickens és Darwin is próbálta megfejteni - ámde kevés sikerrel. A Szent Grál-elmélet onnan ered, hogy az Anson-család tagjai beléptek a Sioni Zárda nevű titkos társaságba, amely a templomosok késői követőjének tartotta magát. A National Trust nem ennyire derűlátó az újabb „megfejtést” illetően, s inkább óvatosságra int: „Minden héten van öt-hat olyan ember, aki úgy gondolja, hogy megfejtette a kódot, ezért fenntartásokkal kell kezelni a legújabb elméletet is”. /forrás/