Ma végre eljutottunk a Szépművészeti Múzeumban, megnéztük a Cézanne,Daumier, Uecker kiállításokat (kombinált jegyet váltottunk).  Nagyszerű nap volt, bár már a befogadó képességünk határ feszegettük, de még pont belefér. Egy probléma volt igazándiból, hogy a Cézanne kiállításon iszonyú tömeg volt, így alig lehetett megállni, normálisan megnézni egy képet, mert már lögdösött is tovább az izadt tömeg. A másik két kiállításon lényegesen kevesebben voltak, azokat picit talán jobban lehetett élvezni. A Daumier kiállítás nagyon tetszett, alapvetően karikatúrák voltak, pici leírásokkal, nagyon jók voltak, igazán jókat lehetett rajtuk nevetni. Az Uecker kiállítás számomra egyszerre volt furcsa és megrázó, ennyi szög egy fatáblában, érdemes megnézni, különleges módja ez az önkifejezésnek...És akkor egy kis ajánló következik:


 

Cézanne és a múlt

Hagyomány és alkotóerő

2012. október 26 - 2013. február 17.

Mintegy 150 művön keresztül mutatja be Cézanne és a múlt - Hagyomány és alkotóerő címmel a francia festő életművét és annak előzményeit a Szépművészeti Múzeum péntektől látogatható kiállítása. A több mint százéves Szépművészeti valaha volt legfontosabb tárlatának nevezte a posztimpresszionista alkotó magyarországi kiállítását a szerdai sajtóbemutatón a múzeum főigazgatója.

 

Így éltek ti /Honoré Daumier

A francia karikatúra mestere

2012. október 12 - 2013. március 3.

A Grafikai Gyűjtemény a kiváló francia grafikus közel 600 litográfiáját őrzi. 2009-ben a Nemzeti Kulturális Alap által elnyert pályázati pénz biztosította  a sürgős restaurátori beavatkozást igénylő lapok állagmegóvását. A múzeum vállalta, hogy kiállításon is bemutatja a munka eredményét, melynek esedékességét az is indokolja, hogy 1979-ben volt legutóbb monografikus kiállítása a 19. századi grafikatörténet egyik legkiválóbb képviselőjének.

Uecker. Képpé formált anyag

2012. december 15 - 2013. március 17.

ünther Uecker a II. világháborút követő nemzetközi kortárs képzőművészet egyik legmeghatározóbb alakja, aki szögképeivel, valamint a legendás ZERO csoporthoz való tartozása okán már fiatalon ismertté vált. Művészetének középpontjában a kezdetektől fogva a világ legsúlyosabb kérdései állnak: a háborús élmények és tapasztalatok feldolgozása, az ember ember által történő fenyegetettségének problematikája, a gyökereink felkutatása, a nyelvi kifejezés nehézségei, az ember életében a hit, a rituálé és az ima szerepének vizsgálata, a fogyasztói társadalmaknak és a természet ember által történő pusztításának a problémái, a katasztrófák következményeivel való szembenézés kérdése, a mulandóság és a nyomhagyás dilemmái, valamint a ciklikusság és az idő lineáris haladása közötti ellentmondás kibékíthetetlensége. Kevés művész van, akinek munkássága a kezdetektől napjainkig olyan következetesen reflektál
változó korunkra, mint Günther Uecker.

 

 

Forrás: http://www.szepmuveszeti.hu/