A Vác életében kiemelkedő szerepet játszó Karay-Krakker Kálmán és fia, Karay Kálmán polgármesterek tevékenységét mutatja be a város levéltárának pénteken nyíló új kiállítása.

Mint azt Horváth Ferenc, Vác Város Levéltárának igazgatója, a kiállítás kurátora elmondta, a Madách Imre Művelődési Központban nyíló tárlat Karay-Krakker Kálmán és fia, Karay Kálmán polgármester személyén, tevékenységén keresztül mutatja be a város sorsának alakulását a két világháború között.

Karay-Krakker Kálmán 1924 és 1935 között tizenegy éven át volt Vác polgármestere, s az időszakot a békés építkezés jellemezte. Ez az idő a város modernizációs szakaszának tekinthető: ekkor kezdődtek a parcellázások, hogy az egyre szélesedő tisztviselő- és jól fizetett munkásrétegek lakáshoz, házhoz jussanak - mutatott rá Horváth Ferenc, azt is hozzátéve, hogy a parcellázások következtében új közműveket is kellett építeni, ezért bővítették a villanyvezeték- és a csatornarendszert, 1928-tól kezdve pedig már a városi vízmű szolgáltatta a vezetékes ivóvizet.

"A várost folyamatosan szépítették és parkosították, a barokk kor után Karay-Krakker Kálmán idején formálódott leginkább a város" - emelte ki a kurátor. Fia, Karay Kálmán apja útját kívánta követni, 1943-44-es tevékenységét azonban már a II. világháború határozta meg - jellemezte a kiállítás másik főszereplőjét Horváth Ferenc, rámutatva, hogy történtek ugyan gyártelepítések, de a polgármester fő feladata ekkor már a város háborúra történő felkészítése volt.

A kiállítás Karay-Krakker Kálmán leszármazottjának, Cserni Istvánné Akkerman Veronikának és családjának a segítségével jött létre, a tárlaton a birtokukban lévő tárgyak, festmények, fényképek láthatók, melyeket levéltári, könyvtári és magángyűjteményi dokumentumok egészítenek ki.

A tárlat szeptember 26-ig látható.

/forrás/

Ezt a bejegyzésemet a kedvenc mentősömnek ajánlom, aki a váci a mentőállomáson teljesít szolgálatot...