Ma két éve annak, hogy Haiti történetének legszörnyűbb katasztrófáját élte át: a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengésben 230 ezren vesztették életüket. A tragédia következményeit máig nem tudták felszámolni. Továbbra is tömegesen szedi áldozatait a kolerajárvány. A Vöröskereszt 2010-ben több tízmillió eurót gyűjtött Haiti számára.

2010. január 12-én a Richter skála szerinti 7.3-as földrengés sújtotta Haitit. A leginkább érintett terület Haiti nyugati tartománya volt, ahol a lakosság száma eléri a 2.2. milliót. A 230 000 halálos áldozatot követelő természeti katasztrófa milliókat tett hajléktalanná. A túlélők 90 százaléka átmenetileg felhúzott sátortáborokban húzta meg magát, tiszta víz és közművek nélkül.

A 2011 az átalakulások éve volt Haitin. Az közel egymillió ember, aki a földrengés következtében földönfutóvá vált elhagyhatta a táborokat, hatalomra lépett az új Haiti kormány, jelentősen csökkent a kolera megbetegedések száma, és a korai helyreállítási klaszter (katasztrófákra való reagálás legkorábbi szakaszaiban a segélyezési és fejlesztési támogatások összekapcsolásával foglalkozó csoport) becslései szerint, mintegy 10 millió négyzetkilométernyi területet sikerült megtisztítani a földrengés után keletkezett törmelékektől.

A ponyvákat, az élelmiszereket, takaró és egyéb sürgős adományokat, amelyek az első évben a támogatás legfontosabb alapját nyújtották, felváltották a megélhetést és életkörülmények javítását célzó anyagi támogatások.  A jelentős állapotjavulás ellenére a humanitárius helyzet még mindig bizonytalan. Bár a közvetlen fizikai szükségletek kielégítésre kerültek, az erőszak, és bűnözés továbbra is veszélyezteti az életet és a megélhetést a társadalom legsérülékenyebb szegmensének, különös tekintettel a nőkre, a fiatalokra, a gyerekekre, a betegekre és az idősekre. 

A Nemzetközi Migrációs Szervezet felmérése szerint a táborok lakosainak száma 2011 szeptemberére a 1.5 millióról közel 550.560-ra csökkent amely az életkörülmények jelentős javulását hozta magával. Ez a csökkenés azonban nemcsak a humanitárius támogatásnak tudható be, és további aggodalomra ad okot, hogy mennyire biztonságosak az új otthonok, ahová ezek az emberek átköltöztek, valamint hogy valóban megkapják-e azt a segítséget, amire szükségük van. Kevésbé látható, de ugyanennyire fontos azoknak a sorsa, akik veszélyes körülmények között élnek továbbra is, sokan költöztek lerombolás előtt álló, vagy csak félig elkészült házakba. 

A Vöröskereszt tavaly két iskolát és egy egyetemi kart épített újjá a térségben. A napokban pedig háromezer új lakást adott át. Ezekben WC is van, ami Haitin nem magától értetődő. Carrefour városában újszülöttek számára építettek klinikát. Az építési munkálatokat jelentősen lelassíthatja a hurrikán szezon. Ezért a helyieket olyan mesterségekre tanítják, amelyek mindennapi megélhetésükhöz is elengedhetetlen lehet, így házépítési technikákra, gazdálkodásra, halászatra.

/forrás/