A Vaslady

Mai bejegyzésemet az egyik legutóbb látott mozifilm ihlette, a Vaslady. Nagyon jó kis film volt és maga a főszereplő Meryl Streep volt, aki alakításáért Oscar-díjat is kapott... :)


Margaret Hilda Thatcher (Grantham1925október 13. – ) brit konzervatív politikus1975és 1990 között a Konzervatív Párt vezetője, 1979 és 1990 között az Egyesült Királyságminiszterelnöke volt, egyben az eddigi egyetlen nő, aki ezen tisztségeket betöltötte. Miniszterelnöksége alatt zajlott le a Falkland-szigeteki háború, amelynek sikere nagyban hozzájárult 1983-as újraválasztásához. 1984-ben járt Magyarországon is. A szovjetektőlkapta a „Vaslady” becenevet, melyet büszkén vett tudomásul. Hevesen ellenezte és napjainkban is ellenzi Nagy-Britannia EU-tagságát. Ellentmondást nem tűrő személyisége miatt 1990-re népszerűsége annyira lecsökkent, hogy kénytelen volt lemondani.

Életrajz

Thatcher 1925október 13-án született az angliai Granthamben (Lincolnshire), Margaret Hilda Roberts néven. Édesapja Alfred Roberts egy vegyesbolt tulajdonosa volt a városban, édesanyja Beatrice Roberts (született: Beatrice Stephenson). Metodistakeresztény vallású.

A középiskola elvégzése után 1944-ben vegyésznek kezdett tanulni Oxfordban1946-ban elnöke lett az Oxfordi Egyetem Konzervatív Egyesületének. Egyetemi tanulmányai végeztével kutatóként dolgozott különböző brit élelmiszeripari cégeknél.

Versenybe szállt az 1950-es és 1951-es választások alkalmával. Eközben ismerkedett meg Denis Thatcherrel, a gazdag üzletemberrel, akihez 1951-ben férjhez is ment. Végül az 1959-es választások során jutott be a Parlament alsó házába.

Az 1970-es választások után a konzervatívok alakíthattak kormányt, amelyben Thatcher az oktatási miniszteri posztot töltötte be Edward Heath kormányában. 1974-ben a konzervatívok elvesztették a választásokat. 1975-ben indult a Konzervatív Párt elnöki posztjáért, ő volt Heath egyetlen komoly kihívója. A választást kisebb meglepetésre február 11-én meg is nyerte.

A hetvenes évek második felétől egyre inkább megerősödött az a meggyőződése, hogy Nagy-Britanniának radikálisan meg kellene változtatnia politikáját, hogy olyan szabad magánvállalkozások jöjjenek létre, melyeknek működésébe nem szólhat bele sem az állam, sem pedig a szakszervezetek. Az 1978-79-es sztrájkhullámok alatt politikájának népszerűsége annyira megnőtt, hogy 1979-ben megnyerte a parlamenti választásokat is. A kampányban Thatcher üzenete az volt, hogy a Munkáspárt az állami beavatkozások pártja és hogy a szakszervezetek túszává vált.

Így 1979-ben ismét a konzervatívok alakíthattak kormányt, és május 4-én Thatcher lett az első női brit miniszterelnök.

1984-ben ír terroristák merényletet követtek el ellene, de neki sikerült elmenekülnie. 11 évig volt miniszterelnök. 1990-ben visszavonult. /Forrás/